Černobílá historie. Film Krajina ve stínu je dějepisářka, která nechce, abychom přemýšleli a kladli otázky

18. září 2020

„Jestli je vám 36, tak už si nic neplánujte,“ radí Čelisti, protože 36 je nových 27. Během posledních dní totiž magazín Variety ohlásil tři po sobě jdoucí úmrtí šestatřicetiletých asijských herců. Kdo je na řadě tentokrát? Tonda je případně smířený, ovšem jen pod podmínkou, že mu prestižní filmový magazín napíše hezký nekrolog. „Šestatřicet bylo i Jirkovi Menzelovi, duševně hlavně,“ připomíná Aleš a Vítek dodává, že zhruba v tomto věku také natočil svůj poslední dobrý snímek.

Zato Karel Gott českého artového filmu Bohdan Sláma evidentně netouží být stále mlád, a proto se pustil do velmi dlouhé a velmi černobílé historické fresky Krajina ve stínu o přizpůsobování se tlaku dějin, jejíž scénář navíc podědil po někom jiném.

„Malé křivdy, velká bezpráví, lidské slabosti. O tom scénáři šly docela dobrý zvěsti, Ivan Arsenjev je nechronologický, nelineární, hodně skáče v čase. Evidentně ambiciózní látka,“ navnazuje Aleš, ale jedním dechem dodává, že ho Slámovo zpracování příliš nepotěšilo.

„To, co by měl člověk ocenit na povedeným historickým filmu, je, že bere, co si my o historii myslíme, problematizuje tu kanonickou interpretaci a ukazuje nový pohledy, ale to se tady vůbec neděje. Naopak,“ popisuje Tonda, co ho zklamalo a co ho ostatně trápí u všech domácích historických snímků poslední doby.

„Naučná záležitost pro střední školy,“ shrnují Tondovu myšlenku Vítek s Alešem. Slámu tak bohužel nezachránila ani provařená popkulturní tvář Barbory Polákové, ani stále stejný Stanislav Majer, a dokonce ani Pavel Nový, přestože Čelisti jeho výběr samozřejmě cení a hraje hezky. Promarněná šance.

Je sláma už dočista vymlácená? Který film je lepší než všechny snímky Jiřího Menzela dohromady? Holduje papež automobilovým honičkám? Má Kamil Fila v lokti pytel? Kolik svých orgánů už Aleš prodal na sociálních sítích korporátům a transplantuje mu je zpět dokument The Social Dilemma? Je Vítek fanouškem FC Inter Mulan, nebo ho pokus o zápaďáckého Tygra a draka nechává chladným? Chtěl by být Tonda okouzlujícím zmrzlinářem? A stihne to, ještě než shoří jako aplikátor kejdy? Poslechněte si celý pořad a pusťte si i zbrusu nový díl videorubriky Čelisti dávají, která si tentokrát vychutnává drama Charlieho Kaufmana I'm Thinking of Ending Things.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.