Češi bojují v Evropské unii za to, aby se nestřídal zimní a letní čas

24. březen 2015

Europoslanci dnes budou diskutovat o tom, jestli zrušit střídání letního a zimního času. Společně se zdravotnickými odborníky a dalšími experty chtějí probrat, zda zavedená praxe má v současnosti ještě nějaké výhody. Veřejné slyšení tří výborů v Evropském parlamentu organizuje český europoslanec Pavel Svoboda z KDU-ČSL.

„Cílem schůzky je projasnit, zda střídání času má v dnešní době ještě vůbec nějaké opodstatnění, anebo zda náhodou jenom neděláme nějaké věci ze zvyku, aniž by pro ně byl skutečný důvod,“ řekl o veřejném slyšení v europarlamentu Pavel Svoboda.

O zrušení letního času už léta usilují různé iniciativy v Česku. Upozorňují na to, že podle některých odborníků má prý střídání času negativní vliv nejen na spánek, ale i na soustředění.

„Já si myslím, že změna času je hlavně problém kvůli tomu, že to přichází skokově, že se na to lidi nemůžou v klidu připravit. A co vím, tak to může postihnout hlavně lidi, kteří třeba trpí depresemi anebo jsou obecně citlivější vůči nějakým změnám, které přicházejí náhle,“ popsal už dříve například psychoterapeut Šimon Jelínek.

Kritici střídání času také tvrdí, že zahraniční studie prokázaly, že kvůli změně času je víc dopravních nehod, nebo dokonce sebevražd.

Tradičním argumentem pro zachování změn času je pak zejména menší spotřeba energie.

Europoslanci by si na dnešní schůzce měli od odborníků vyslechnout argumenty pro i proti. „A my s tím dále budeme nakládat směrem k Evropské komisi, která má možnost tu směrnici upravující změny času změnit,“ řekl Svoboda.

„Není to ta nejtěžší agenda, kterou by se Evropský parlament v těchto dnech zabýval, ale je to něco, co trápí naše voliče a to je pro nás důležité,“ poznamenal europoslanec.

On sám je stoupencem zrušení střídání času. A pokud by k tomu došlo, mělo by to prý být v celé Evropské unii. „Protože si umím představit, že třeba v oblasti dopravních služeb by to způsobilo potíže, kdyby si každý členský stát třeba to střídání času nastavoval v jinou dobu,“ dodal Svoboda.

Nejbližší změna času se uskuteční o nadcházejícím víkendu. V noci ze soboty na neděli si lidé posunou hodinky o 60 minut dopředu.

Čas letní / zimní ve světě
autoři: pbe , kov , vkv
Spustit audio