Češi pijí alkohol rizikově, i když mají zavřené hospody, říká organizátor z týmu Suchého února

27. leden 2021

Šest procent úmrtnosti v Česku jde na vrub alkoholu. Podle českých dat je u nás přes milion lidí za hranou rizikového pití. V loňském roce si Suchý únor vyzkoušelo přibližně půl milionu dospělých lidí. Během měsíce bez alkoholu si člověk může uvědomit, že má problém.

Kampaň Suchý únor začala před devíti lety jednoduchou výzvou na sociálních sítích, aby si lidé vyzkoušeli měsíc bez alkoholu a dozvěděli se tak, jestli jsou to ještě oni, kdo má ve vztahu s alkoholem nadvládu, nebo už je to naopak. Od facebookové výzvy se Suchý únor v letošním roce dostal až k vydání knihy, na které se podílelo přes sedmdesát osobností, odborníků i lidí s vlastní zkušeností s problémovým pitím a třeba i následnou léčbou a abstinencí.

„Naším cílem primárně není, aby lidé začali úplně abstinovat, ale ozývají se i tací, kteří si při Suchém únoru uvědomili, že je jejich problém už daleko za hranou, a rozhodli se pro léčbu,“ říká Petr Freimann z týmu organizátorů výzvy.

Čtěte také

Současná opatření proti šíření koronaviru sice Čechům zavřela hospody a bary, k nižší konzumaci alkoholu to ale zřejmě nepovede. „Podle různých statistik to vypadá, že rizikoví pijani v krizi svou konzumaci ještě zvýšili,“ říká Freimann.

Míra a okolnosti konzumace alkoholu se mění i v dlouhodobějším kontextu. Například současná generace Z, tedy lidé narození po roce 1995, pije méně než generace předchozí. „My, když jsme byli v jejich věku, tak jsme jeli na chatu a tam jsme pařili. Takové opíjení je ale zdá se neláká. Jedním z důvodů může být i to, že může být člověk v takovém stavu nejen spatřen, ale i sdílen na sociálních sítích,“ vysvětluje Freimann.

Jak těžké bylo sehnat příběhy lidí do knihy Suchej únor? Jak Suchej únor ovlivnil život Petru Freimannovi? A čeká nás po únoru bez alkoholu březen s volnými víkendy? Poslechněte si rozhovor s Petrem Freimannem a vyzkoušejte si, jak jste na tom s pitím.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.