Češi pijí čím dál více minerálky. Jak se voda z hlubin země dostává na naše stoly?

10. květen 2018

Spotřeba minerálních vod v Česku rok od roku roste. Na jednoho obyvatele připadá téměř šedesát litrů minerálky ročně. Na trhu je k dostání celá řada minerálních vod z různých regionů. Co se s minerálkou děje na její cestě z hlubin země do lahví na našich stolech? 

„Voda je tady jímána hlubinným vrtem, který jde do hloubky 100 metrů. Pak nám odchází nerezovým potrubím na odželeznění a do akumulace,” vysvětluje Jana Ježková, předsedkyně Svazu minerálních vod, která je současně balneotechničkou největšího výrobce minerálních a pramenitých vod ve střední Evropě.

Minerální, pramenité a kojenecké vody nesmí být v žádném případě chemicky upravovány, nesmí být dezinfikovány.
Jana Ježková

„V České republice je nejčastější druh minerální vody kyselka, což jsou vody, které jsou obohacené oxidem uhličitým z vnitřku země. Dešťová voda, která se vsakuje v široké filtrační oblasti Krušných hor, Doupovských hor a Karlovarské vrchoviny se v nitru země smísí s oxidem uhličitým. Voda tak rozpouští minerály a vystupuje vzhůru,” popisuje Ježková.

Žádná chemie

Jakým způsobem se voda následně upravuje? „To je devíza přírodních minerálních vod a pramenitých a kojeneckých, že ty vody nesmí být v žádném případě chemicky upravovány, nesmí být dezinfikovány. Musí mít původní čistotu, od zdroje až po hotový výrobek,” odpovídá předsedkyně Svazu minerálních vod.

Radioaktivní minerální vody neškodí, ale naopak léčí, ujišťuje mineralog

Kersko - pramen radioaktivní minerální vody

Jak vznikají léčivé prameny a jaké máme v Česku druhy? Máme se obávat v nich obsažených radioaktivních látek? Hostem Magazínu Leonardo byl mineralog Viktor Goliáš z Ústavu geochemie, mineralogie a nerostných zdrojů z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

V České republice voda podle Ježkové obsahuje železo. „To kdybychom neodstraňovali, udělalo by v lahvi hnědý povlak. Fyzikální metodou, tedy prostou filtrací, odstraňujeme železo,” dodává. 

Voda je potom také dosycována a ochucována. Tým vedoucí kvality Lenky Olšanové sleduje v Kyselce kvalitu všech surovin, které se nakonec objeví v našich lahvích. Zkoumají proto kvalitu nejen vody, ale i ovocných šťáv a cukrů, které se do ochucených minerálek přidávají. 

autoři: Tea Veseláková , vis | zdroj: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související