Češi slaví úspěch na Mistrovství světa týmů 2008 ve freedivingu.

22. září 2010

Ve čtvrtek 11. září 2008 skončilo Mistrovství světa týmů v potápění na nádech, v egyptském Sharm el Sheiku. V letošním roce byla konkurence opravdu velká. Bylo přihlášeno 18 týmů z celého světa. Česká republika měla zastoupení v mužském týmu, tak poprvé v ženském týmu. Po třech závodních disciplínách a hlavně obrovské konkurenci získal mužský tým ČR v celkovém hodnocení na 2. místo. Ženský tým slaví svůj úspěch na 4. místě.

Českou reprezentaci letos opět tvořil světový rekordman Martin Štěpánek, Petr Vala a Petr Zlatuška a z pozice náhradníka Josef Zbyněk. Díky podpoře společností Aquasoft a Travel Service bylo poprvé sestaveno i družstvo žen, ve složení, mistryně světa Jarmila Slovenčíková, Jana Oujezdská, Barbora Ivanská a jako náhradník Jana Škrobová.

00779304.jpeg

Na letošním mistrovství světa v potápění na nádech se soutěžilo v těchto třech disciplínách. (CWT, DYN a STA).

První závodní disciplína, konstantní váha s ploutvemi CWT skončila pro českou týmovou výpravu úspěšně. Mužský tým se dostal na průběžné 3. místě a ženský tým na 6. místo. Výsledky mužského týmu všechny přesvědčili o připravenosti českých reprezentantů. Štěpánek Martin - 100 metrů, Zlatuška Petr - 75 metrů, Vala Petr - 72 metrů. 6. místo ženského týmu zajistili tyto hloubky Oujezdská Jana - 43 metrů, Slovenčíková Jarmila - 70 metrů, Ivanská Barbora - 34 metrů.

00779303.jpeg

Jarmila Slovenčíková si svým výkonem - 70 metrů zajistila nový český národní rekord v disciplíně konstantní váha s ploutvemi.

Výsledky v druhé závodní disciplíně, statické apnoi si český mužský tým upevnil pozici na 3. místě. Štěpánek Martin 7:13 min., Zlatuška Petr 6:03 min., Vala Petr 6:28 min.. Ženský tým se po druhé disciplíně posunul na prozatímní 5. místo s těmito výsledky, Ivanská Barbora - 4:30 min., Oujezdská Jana - 4:24 a Slovenčíková Jarmila - 4:23 min.

Poslední disciplínou byla dynamická apnoe. Jelikož se závodilo ve dvou dnech, atmosféra ve všech týmech byla velmi napjatá a všichni vyčkávali jak doplavané vzdálenosti zamíchají konečným pořadím. Výsledky mužů, Martin Štěpánek - 157 metrů, Petr Zlatuška - 152 metrů a Petr Vala - 182 metrů českým reprezentantům definitivně zajistili celkové 2. místo.
Ženský tým se díky doplavaným metrům v dynamické apnoi posunul na úžasné 4. místo. Jarmila Slovenčíková uplavala 133 metrů, Jana Oujezdská 101 metrů a Barbora Ivanská 110 metrů.

Letošní MS týmů ve freedivingu bylo pro českou výpravu opravdu úspěchem. 2. místo mužského týmu, 4. místo ženského týmu, a také nový ženský národní rekord Jarmily Slovenčíkové v konstantní váze s ploutvemi je důkazem toho, že čeští závodníci mají ve světovém freedivingu silnou a stabilní pozici.

00779291.jpeg

Soutěžní disciplíny (CWT, DYN a STA).

Hloubková disciplína:
Konstantní váha s ploutvemi (CWT)
Závodník při pokusu o dosažení co největší hloubky se musí zanořit a vynořit za pomocí své vlastní síly (je povoleno pouze použití ploutví nebo monoploutve). Váha závodníka musí zůstat stejná během celého ponoru.

Bazénové disciplíny:
Statická apnoe (STA)
Je klasickou bazénovou disciplínou, při které se měří doba, kterou závodník vydrží pod vodou na jeden nádech.

Dynamická apnoe s ploutvemi (DYN)
V této disciplíně se měří vzdálenost, kterou závodník uplave pod vodou, opět na jeden nádech.

autor: Press kit
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.