Česká popkultura letos: Kontroverzní bageta, mírumilovné pečení a poražená Ordinace v růžové zahradě

29. červen 2020

První polovina roku je za námi. Připomeňte si začátkem léta to nejzásadnější, co se dosud událo v českém televizním světě. Co nahradí seriály ze zdravotnického prostředí? A jak by šlo „napravit“ Výměnu manželek? Poslechněte si speciální díl pořadu Kompot.

Ordinace v Růžové zahradě letos ztratila pověst neporazitelného seriálu. „Modrý kód Ordinaci napřímo neporazil, to se povedlo až seriálu Slunečná, který je z prostředí malé farmy. Ten vyvinula pro televizi Lenka Hornová, která ironií osudu několik let vedla právě Ordinaci,“ vysvětluje Anna Vodrážková. Vyčerpal se celý formát?

Od začátku ledna koláčům sledovanosti vévodila česká verze britského pořadu The Great British Bake Off. V té soutěží amatérští cukráři a pekaři a její osudy zajímaly nejen diváky, ale překvapivě i filmové kritiky. Rozmach nového typu koronaviru potom nečekaně zesílil hlavní devízu soutěže, a to často zmiňovanou „pohodu“. Fandily panelistky našeho pořadu vítězce? A nabízel pořad něco víc než eskapismus?

Čtěte také

Další vítězství, o kterém se v Česku letos vášnivě debatovalo, patřilo Pavlíně z MasterChefa. Ta vyhrála souboj o nejlepší bagetu, čímž poněkud bizarně rozdělila celou společnost na dva tábory. Lidé nešetřili sprostými slovy, v extrémních případech došlo i na výhrůžky smrti. Nad tím, proč Češi nemají rádi ctižádostivé ženy, se zamyslel v jednom z dílů popkulturního pořadu i filozof Petr Bittner. Ten například zmiňuje jako zásadní faktor afinitu českých diváků k soutěžícím, kteří jsou absolutně „nad věcí“. Jak moc nad věcí byl v kauze Pavlína pořad Kompot, si můžete poslechnout právě i ve výběru toho nejlepšího z Kompotu.

Ve výběru toho nejlepšího jsme se zaměřili i na reality show Výměna manželek, která se stejně jako Ordinace vysílá už patnáct let. Proč se americká verze zásadně liší? Jaké změny by uvítaly panelistky? A proč pořad pořád sledují? Poslechněte si celý díl.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.