Česká vesnice a architektura. Už to není protimluv, říkají autoři knihy Možnosti vesnice

22. září 2021

Jaké stavby vznikají na českých vesnicích a proč nejdůležitější je hasičárna? A jak se žije v Římě? O architektuře různého stáří a velikosti s Michaelou Hečkovou a Matějem Chaberou. Plus tipy na výlet.

Michaela Hečková a Matěj Chabera celý loňský rok jezdili po českých vesnicích a mapovali tamní architekturu. Na prázdniny se ale přesunuli do velkoměsta – strávili je v Římě, kde měli svůj #romeoffice. Co je pro ně lepší? Město nebo vesnice?

Možnosti vesnice, Dobšice

„Velké město je strhující v tom, že člověk pořád něco objevuje,“ myslí si Matěj Chabera. „V tom menším měřítku vesnice toho víc změníš a víc se můžeš zapojit,“ říká Míša Hečková. Shodli se, že nejlepší by byla „vesnice, která uspokojí kavárenské potřeby“. Existuje taková? A kam se za zajímavým živým venkovem vypravit? Dozvíte se v Bourání.

Míša Hečková a Matěj Chabera projeli hodně českých vesnic. A napsali a nafotili o nich knížku Možnosti vesnice. Zjišťovali hlavně, jak se dá vesnice zlepšit za pomoci architektury. Jaké stavby na vesnicích vznikají? Samozřejmě hasičárny, a co dalšího? A jaký to má dopad na život na venkově? Existuje dnes ještě nějaká regionální architektura? Na vesnici se podle Michaely staví víc a hlavně snadněji a rychleji než v Praze. „Že je česká vesnice a architektura protimluv, to je už trochu omyl,“ říká.

Dál jsme probrali prázdniny v Římě, kde nachodili skoro každý den patnáct kilometrů. Co při tom našli? Jak vypadá římský park („jedno stéblo na metr“) a proč tam neužívají náplavku a u řeky jsou jenom stany bezdomovců? A jak v Římě hospodaří s vodou? A co bude, jestli bude v Praze vedro jako v Římě?

Mluvili jsme také o produktech a nábytku, který Matěj Chabera navrhuje. O blogu Campuj online, kam Míša píše. A také o jejich společné vlastnosti – a to je důkladnost.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.