České analogie baugruppe vznikají i přes množství překážek

7. srpen 2015

Výstava na pražském Nákladovém nádraží Žižkov ukazuje 3 české analogie k modelu společného bydlení známého jako baugruppe. Její organizátoři navazují na předchozí úspěšnou výstavu Baugruppe ist super! Zájem o bydlení „ušité na míru“ je podle nich v Praze velký i přesto, že podmínky pro vznik bytovek berlínského stylu tu zdaleka nejsou ideální.

V Berlíně začaly baugruppe vznikat v polovině 90. let, kdy se rapidně zvýšily nájmy. Organizovaly se v nich mladé rodiny, které chtěly bydlet v centru a zároveň nepřicházet o pocit života v komunitě. Ve městě byl navíc velký počet volných pozemků, jejichž ceny šly tehdy vlivem okolností dolů. Od klasického bytového družstva se baugruppe liší především tím, že je vždy organizovaná zdola. Skupinka lidí si, často za pomoci profesionálních architektů, navrhne bytový dům a příslušenství podle svých představ a finančních možností – na rozdíl od developerských projektů mají šanci ovlivnit vzhled a funkčnost domu do poslední cihly.

„U nás banky takovéto skupině hypotéku nedají, nejsou nastavené na případ, kdy projekt spojuje více než dva spoluvlastníky. V Německu to tak bylo taky, ale na základě poptávky přišlo několik bank s produktem šitým baugruppe na míru, teď to tam standardně funguje,“ vysvětluje jeden z autorů výstavy Marek Kopeć. Autorský tým výstavy konzultoval věc s několika českými bankéři, kteří by prý něco podobného rádi podpořili i u nás. Podle Marka Kopeće by se u nás také mohl opakovat vývoj, který nastal v Rakousku – tamním baugruppe úvěry poskytují německé banky.

Čtěte také

Na otázku, zda je v Praze dost lidí, kteří se o baugruppe zajímají, odpovídá Kopeć rozhodně: „Vím jistě, že jich je dost – na předchozí výstavě bylo několik tisíc lidí a máme z toho seznam několika set lidí, které to zajímá do té míry, že už se nějak organizují. Někteří to chtěli už dlouho udělat, jen nevěděli jak. Je to samozřejmě dost trendy věc, která souvisí s určitým životním stylem, ale když se podíváte na složení obyvatel třeba v Praze na Letné, tak si myslím, že se to od toho Berlína nebude tolik lišit.“

Výhod bydlení v domě postaveném baugruppe je celá řada. Kopeć zdůrazňuje městotvornost domů: „Místa, kde baugruppe vznikají, jsou sociálně stabilní. Když si lidé svůj dům postaví podle svých představ a projektují do toho své touhy a sny, pak i dané místo a jeho okolí líp funguje. Ve všech projektech, které jsme představovali na zimní výstavě, byl prvek, který něco nabízel městu, v parteru byla třeba galerie nebo kavárna.“ Baugruppe jsou soběstačnými buňkami, které v Berlíně ani nezískávají podporu od města. „Jsou ale města, kde jsou baugrrupe součástí rozvojových plánů, počet domů, který by touhle formou měl vzniknout, je daný,“ říká Kopeć.

03313316.jpeg

Kromě Německa a Rakouska vznikají ve velkém počtu ve Skandinávii, několik je jich v Irsku. Výstava v prostoru Prodej A na Nákladovém nádraží Žižkov, kde jsou návrhy jednotlivých baugruppe rozkreslené přímo na stěnách, projekty rozděluje do tří skupin. První z nich jsou ekologické baugruppe, druhou skupiny akcentující sociální prvek, které se často tvoří v severských zemích, v Německu a Rakousku jsou baugruppe nejčastěji především pragmatické.

Čtěte také

Aby mohly vznikat v Praze, musely by podle Marka Kopeće ve městě začít platit nové stavební předpisy: „Praha je specifická v tom, že tu nejsou pozemky, přesněji řečeno je jich velmi málo, některé jsou ve stavební uzávěře nebo jsou spekulativní. Sehnat v Praze parcelu v širším centru města i kousek dál je veliký problém.“ Stavební předpisy, jejichž platnost pozastavilo ministerstvo pro místní rozvoj, by podle Kopeće mnoho problémů vyřešily – umožnily by například zastavět proluky v širším centru města, které jsou momentálně nezastavitelné.

Zatím české analogie k baugruppe vznikají jinými cestami, tři z nich prezentuje výstava. „Jedna z těch cest je koupit si část domu nebo starý dům, který se zrekonstruuje. Na to banka dokáže dát půjčku. Druhá možnost je sehnat pozemek na okraji Prahy, tuhle cestu na výstavě prezentuje dům v Hostivici, postavili si ho studenti, kteří se znali ze strahovských kolejí. Třetí cesta je nejvíc podobná baugruppe, na výstavě ji reprezentuje skupina architektů, která si našla pozemek, vyprojektovali dům s pěti byty a teď se potýkají s legislativou a protesty místních,“ vysvětluje Kopeć.

03313318.jpeg

Třetí projekt se dostal do problémů i kvůli parkovacím místům, nájemníci si vyřídili na městské části výjimku, aby nemuseli stavět dvě parkovací místa na bytovou jednotku – auta totiž nepoužívají. Přesto jim později došlo vyjádření, podle kterého výjimku získat nemohou.

Baugruppe přinášejí do města hodnotu, která je podle Kopeće vysoká i v přepočtu na peníze. Dokládá to zájmem několika developerů, kteří se parametry podobných projektů snaží inspirovat nebo uvažují o začlenění prostoru pro baugruppe do některého z větších developerských celků. Výstava bude na Žižkově k vidění do 26. října.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.