České úspěchy v zimních sportech budou pravděpodobně opět záležitostí žen

6. prosinec 2019
Tribuna

Biatlon, snowboarding, alpské a běžecké lyžování či závody bobistů navzdory postupujícím klimatickým změnám načínají novou sezonu. Co mohou čeští fanoušci očekávat, komu se povedla letní příprava a kdo bude černým koněm bílého sportu?

Biatlonová mánie, která v posledních letech doslova ovládla český sport, začíná být obětí vlastního úspěchu. A ani letošní předsezonní příprava nezavdala příliš velkou naději na zopakování úspěchů z let předchozích. „Čtyři velké opory měly zdravotní lapálie,“ vysvětluje Vojta Jírovec až neuvěřitelnou sérii nemocí, která v létě postihla hlavní hvězdy týmu. „Dá se říct, že jen Markéta Davidová se jim vyhnula a hned se postarala o první úspěch v nové sezoně,“ komentuje třetí místo české závodnice ve švédském Östersundu.

Markéta Davidová

Dvaadvacetiletá závodnice přitom odmítá roli hlavní hvězdy české reprezentace. Navzdory medailovým umístěním z loňské sezony neustále zvažuje ukončení profesionální kariéry, aby se mohla naplno věnovat vysokoškolskému studiu. Taková anti Gabriela Koukalová,“ poznamenal na její adresu Vojta Ondráček.

Naše někdejší biatlonovou superstar a její neslavný konec v českém týmu během letní přestávky připomněly i radikální změny, které v létě zasáhly servisní tým biatlonistů. Skončil nejen vedoucí servisáků Tom Židek, ale odešli i jeho další dva kolegové ze čtyřčlenného týmu. Po propuštění se navíc stali terčem až nevídaně otevřené kritiky ze strany většiny českých reprezentantů.

Ester Ledecká

Kromě biatlonu se ale veškerá pozornost českých médií a fanoušků bude dozajista soustředit na zimní obojživelnici Ester Ledeckou. Zatímco o obhajobě triumfu v paralelním slalomu na snowboardingu nikdo nepochybuje, velká očekávání vyvolává její dobývání vavřínů v alpském lyžování. To je královna zimních sportů, tam jsou největší peníze,“ zdůrazňuje Martin Vait marketingovou přitažlivost tradičnější sportovní disciplíny.

Může Ester Ledecká vyhrávat i v alpském lyžování? Které změny otřásly již tak dost labilním českým biatlonem? A jak se podařilo českému skeletonu získat do svých řad německou závodnici Annu Fernstädt? Aktuální Tribuna rozebírá novou sezonu bílého sportu.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka