Česko mluví o vzdělávání

28. leden 2013

Co by měly znát děti na základní škole a čím by měl být vybaven pro život středoškolák? I to jsou otázky, na které chce hledat odpovědi kampaň Česko mluví o vzdělávání. Obecně prospěšná společnost EDUin chce prostřednictvím workshopů, setkání a konferencí rozpoutat v následujících 6 měsících veřejnou diskusi o českém školství. Zajímalo nás proč je něco takového potřeba a jaké cíle si kampaň klade.

V České republice probíhá od roku 2004 reforma školství. I kvůli personálním obměnám na ministerské pozici to ale není skoro znát. Znalosti žáků se podle jednotlivých výzkumů výrazně zhoršují, pedagogové jsou frustrovaní, a to nejen výší svých platů. I přesto všechno vyšlo výzkum prokázal, že 70 procent Čechů a Češek je s úrovní českého vzdělávacího systému spokojeno. Jak říká Zdeněk Slejška, tahle disproporce byla podnětem k založení organizace EDUin, jejímž je ředitelem.

Přemýšleli jsme, kvůli čemu to je, a došli jsme k závěru, že tu neexistuje organizace, která by se přímo věnovala tomu, aby se o vzdělávání mluvilo, aby média měla dostatek informací, aby jim rozuměla.“

A z obdobného kolektivního zamyšlení vzešel v loňském roce i nápad na realizaci kampaně, která by začala otevřeně mluvit o tom, jak by mělo české školství vypadat, dodává Zdeněk Slejška.

02816732.jpeg

Není sdílená představa o tom, co vzdělávání v dnešní době má v České republice naplňovat. Co se mají děti učit a jak se to mají učit. Není shoda na tom, kam se má dospět. Myslíme si, že diskuse, kterou vyvoláváme, by mohla napomoci tomu, že se o tom bude víc mluvit.“

A mluvit o konkrétních dovednostech, které by se měli čeští žáci a studenti učit. Reforma českého školství sice některé z nich zdůrazňuje, hlavně ty potřebné pro fungování v běžném životě, jako je schopnost argumentace, komunikace nebo řešení problémů, podle Zdeňka Slejšky si ale pod těmito pojmy dovedou nejen učitelé, ale i jejich rodiče něco velmi těžko představit.

Výstupy z kampaně Česko mluví o vzdělávání by se měly stát součástí národního programu vzdělávání. Informace o kampani včetně rozpisu jednotlivých akcí a workshopů najdete na webu ceskomluvi.cz.

autor: Susana
Spustit audio