Česko pošle do výbuchem zasaženého Bejrútu pražský speciální tým na záchranu lidí z trosek. Odletí ještě ve středu odpoledne

5. srpen 2020

Státy světa už nabízí humanitární pomoc libanonskému Bejrútu, kterým v úterý otřásl mohutný výbuch. Exploze si zatím nejasnou příčinou vyžádala nejméně 100 obětí, další čtyři tisíce lidí jsou zranění. Pomocnou ruku nabídla libanonské metropoli vedle Spojených států, Velké Británie, Izraele nebo Egypta také Česká republika.

Na Blízkém východě bude zasahovat speciální jednotka českých hasičů - tzv. USAR tým. „Je primárně určený pro vyhledávání a záchranu osob, kteří jsou zavaleni v troskách budov,“ vysvětlil před časem v České televizi jeho koordinátor Martin Pávek.

Mezi členy speciálního USAR týmu, který dnes odletí do Bejrútu je i kynolog HZS Pardubického kraje David Hynek

Český USAR tým patří mezi 51 světových kvalifikovaných skupin pro tento druh pomoci. Mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Studená Radiožurnálu potvrdila, že si Libanon pomoc těchto světových týmů přímo vyžádal.

„Jsou nastaveny cesty na zaplacení letu, jsou nastaveny cesty buď na armádu, nebo na soukromé dopravce, podle toho, kdo v tu danou chvíli má k dispozici letadlo. Na místě musí být USAR tým naprosto soběstačný a od té země nemůže požadovat vůbec nic,“ říká Nicole Studená.

Do Libanonu tak bude vyslán 36-členný USAR tým složený z příslušníků HZS hl. m. Prahy. V týmu je kromě záchranářů také pět kynologů, statik, lékař.

Kromě záchranářského týmu pošle Česko na pomoc Libanonu 10 milionů korun.

autoři: Anna Macků , jp
Spustit audio