Česku stárnou vojáci. V budoucnu bude nutné obnovit určitou formu vojenského výcviku, míní bezpečnostní expert Němec

25. listopad 2022

Podle generála Řehky se válka na Ukrajině bude Česka týkat od první chvíle, pokud by se do války zapojilo NATO. Česká armáda by tak měla být připravená na konflikt většího rozsahu, přesto se v souvislosti s českou obranou mluví o poddimenzovanosti, nedostatku investic a zastaralé bojové technice. Kde jsou největší nedostatky české armády? Jak NATO pomáhá Ukrajině? A kdy může válka skončit?

Čtěte také

„Spousta naší bojové techniky pamatuje ještě bývalý režim. Jde především o BVP, tanky a těžkou brigádu. Musíme vycházet i ze zkušeností z Ukrajiny, takže jde i o protivzdušnou obranu krátkého a středního rozsahu, která je taky z dob Sovětského svazu. Myslím si, že Ukrajina ukázala, že je ještě možná válka tohoto typu a my se na ni musíme nějakým způsobem připravit,“ říká bezpečnostní expert Lumír Němec, který je bývalým šéfem Útvaru speciálních operací SOG v Afganistánu.

Dalším problémem české armády je i stárnutí vojáků a nedostatečné nábory z minulých let. Podle Němce tak bude v budoucnu nutné obnovit určitou formu vojenského výcviku. Vojáci, které je v tuto chvíli možné povolat do boje, jsou především ti, kteří absolvovali základní vojenskou službu. Těch ale každým rokem ubývá.

Vezměte si, co zkusil Hitler za války na Británii, kdy se ji rozbombardováním snažil dostat na kolena. A nepodařilo se mu to.
Lumír Němec

„Dřív nebo později se bude muset přistoupit k nějakému vojenskému kurzu. Je potřeba v rámci přípravy obrany státu připravit lidi, kteří by v případě napadení byli schopni státu pomoct. Příkladem může být i to, jak obrovskou roli sehrála na Ukrajině teritoriální obrana,“ popisuje Němec.

Opravdu Rusko prohraje válku?

„Základní vojenské pravidlo zní: Nikdy nepodceňuj svého nepřítele. A já bych Rusko rozhodně nepodceňoval. Sice v současné době ustupuje a je poníženo. Nepodařilo se mu splnit záměry, které mělo, když zaútočilo na Ukrajinu. Ale přece jen je to obrovská země s obrovskou základnou lidských zdrojů, takže bych je rozhodně nepodceňoval a bál bych se dneska tvrdit, že je Rusko poraženo,“ míní Němec.

Čtěte také

Ruské bombové útoky na celém území Ukrajiny, které probíhaly tento týden, poničily energetickou i civilní infrastrukturu. Podle Němce zkomplikovaly chod nepřátelské armády a především měly demoralizovat Ukrajince a přimět je k tomu, aby začali tlačit na Zelenského vládu, která by při jednáních přistoupila na ruské podmínky. Zatím se však ze zpráv z Ukrajiny zdá, že Ukrajinci jsou jednotní.

„Vezměte si, co zkusil Hitler za války na Británii, kdy se ji rozbombardováním snažil dostat na kolena. A nepodařilo se mu to. Jsem přesvědčen, že jenom tímto způsobem Rus Ukrajince neporazí,“ myslí si Němec.

Ruské přípravy na poziční válku

Podle Němce je vítězství ve skutečnosti dohoda, kterou uzavřou obě strany poté, co vojáci připraví půdu. Vítězná strana má potom lepší podmínky k jednání.

Čtěte také

„Je otázka, co by bylo vítězstvím pro Ukrajince. Absolutním vítězstvím by samozřejmě bylo dostat Rusy z celého území Ukrajiny včetně Krymu. Částečným vítězstvím by ale mohl být stav, kdy by Rusové opustili okupovaná území a hranice by se vrátily před rok 2014 kromě Krymu,“ vypočítává možnosti Němec.

Podle něj je na zimní boje lépe připravena ukrajinská strana, která válčí na svém území, a má tudíž jednodušší logistiku.

„Pokud vydrží podpora Západu a Ukrajinci si uchovají své odhodlání bojovat tak, jak bojují, rozhodně existuje šance na jejich výhru. Nemyslím si však, že to bude do jara. Rusové se stáhli na východní břeh Dněpru a budují si tam obrovská obranná opatření. Snaží se teď dostat do poziční války, kdy budou po nějakou dobu držet pozice a mezitím si vycvičí vojáky a budou se snažit získat další těžkou techniku,“ říká Němec.

Poslechněte si celou Osobnost Plus. Moderuje Lucie Vopálenská.

Související