Český fotbal jde znovu na to. Jak bude vypadat nová sezona na domácích trávnících?

5. srpen 2022
Tribuna

Český fotbal se po dvouměsíčním odpočinku probudil do nové sezony a hned první kolo ukázalo, že třicátý ročník téhle sportovní telenovely bude mít znovu celou řadu vzestupů, pádů, nečekaných zvratů, dojemných momentů i intrikaření. V čem bude aktuální sezona jiná než ty předchozí a kam se český fotbal posune?

Jaká vlastně bude letošní sezona? Naváže Plzeň na překvapivý titul, vrátí se titul do Edenu, nebo si jej užijí na Letné? „Už první kolo ukázalo, že je opravdu na co se těšit. Pět ze šesti týmů z minulé sezony totiž ztratilo body,“ říká Martin Vait.

Titul obhajují na západě Čech. „Že Plzeň vyhrála minulou sezonu titul, není náhoda. Celá budoucnost klubu teď stojí na postupu do Ligy mistrů,“ popisuje Martin. „Majitel nemá peníze na nákladný provoz a mluví se o tom, že věřitelům dluží stamiliony. Ty by pokryly příjmy právě z Ligy mistrů,“ dodává.

Dánský fotbalový trenér Brian Priske

Zdaleka už ne tak suverénně jako v minulých letech působí pražská Slavia. „Ta ale dobře posílila a je momentálně třeba na 8/10. Dříve ale byla na 10/10. Je to pro ni teď složitější, i Sparta jí začala více konkurovat na přestupovém trhu. Bude to v bitvě o titul zase velký boj až do konce,“ míní.

Velkou pozornost vzbudila právě Sparta se svým novým trenérem, Dánem Brianem Priskem. Klubu se ale první tři zápasy nepovedly a vypadl z evropských pohárů. „Sparťanská obec je rezignovanější a více zvyklá na zklamání. Je potřeba odstranit tolik nedostatků a tak rychle, že je těžké s tím okamžitě něco udělat,“ hodnotí Martin.

Sparta s novým trenérem, Slavia s touhou vrátit se na vrchol a Plzeň sice s titulem za loňský rok, zato téměř bez peněz. Tak to vypadá na startu nové ligové sezony. Kam se posouvá český fotbal a jak to na hřištích bude vypadat? Probereme v Tribuně.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.