Český fotbal před klíčovými volbami. Co se změní a kdo má šanci vyhrát?

28. květen 2021
Tribuna

Český fotbal už příští týden pozná nového předsedu Fotbalové asociace ČR. Po odstoupení třetího z kandidátů Vladimíra Šmicera už je jasné, že se jím stane Petr Fousek, nebo Karel Poborský. Jaké mají s domácím fotbalem plány? A kdo má větší šanci na zvolení?

O post v čele českého fotbalu zuří boj, který je alespoň zvnějšku vnímán jako snahu o jeho očištění versus zachování dosavadních pořádků. „Jsou to nejočekávanější volby od roku 2005, kdy se měnil předseda po legendární kauze Ivánku, kamaráde,“ vysvětluje Martin Vait.

Jak ale zároveň Martin připomíná, ani jeden z dvojice kandidátů tyto proudy nezastupuje zcela. Petr Fousek je ve vrcholných funkcích domácího fotbalu dvacet let, Karel Poborský – ačkoliv za ním stojí několik známých a mocných postav – se zase v minulosti dokázal vymezit proti Romanu Berbrovi.

„Nejdůležitější ale je, jestli systém českého fotbalu bude pokračovat dál i s těmi samými lidmi,“ míní Martin. Problém domácího sportu číslo 1 je totiž komplexní, odehrává se stejně tak v nejnižších patrech, jako v těch nejvyšších. Velkou pozornost dokázala získat v posledních měsících iniciativa Fevoluce, za kterou stojí mimo jiné Vladimír Šmicer. Veřejně deklamuje, že chce bojovat za očištění domácího fotbalu. 

Sám Šmicer však z volby nakonec odstoupil a vyjádřil podporu Petru Fouskovi. Do jaké míry nicméně sám předseda, ať už Fousek, či Poborský, ze své pozice dokáže současný stav ovlivnit? „Nejde jen o samotnou volbu předsedy, ten je určitým symbolem. Měl by mít sílu a vůli prosazovat věci, ale když například nemá navolený výkonný výbor, tak nic nezmůže,“ poznamenává Martin.

„V čem už se ale český fotbal mění teď, je to, že si vlastně uvědomil, jak sám funguje,“ podotýká Martin. „Konečně tu někdo přišel s tím, že je potřeba zaměřit se na nejnižší úrovně, aby se mohlo začít něco měnit. Nebo o tom alespoň diskutovat. A v tom je aktivita Fevoluce, ať už s ní můžete souhlasit, nebo nesouhlasit, velmi přínosná.“

Bude český fotbal Fouskův, nebo Poborského? Na začátku června se dozvíme nového předsedu Fotbalové asociace ČR. Jaký bude mít v čele sportu vliv a jak jej může změnit? Více v nové Tribuně.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio