Český hokej zase vozí medaile. Odlepil se ode dna, nebo má víc štěstí než systému?

13. leden 2023
Tribuna

Český hokej po letech výsledkového strádání zase přinesl radost do českých obýváků a hospod, když přivezl za poslední rok medaile z dvou nejdůležitějších šampionátů - v seniorské kategorii a teď naposledy ze šampionátu dvacítek. Na to, co stálo za úspěchem dvacítek pod vedením trenéra Radima Rulík a jestli zase český hokej míří nahoru, jsme se podívali spolu v nové Tribuně s redaktorem deníku Sport Pavlem Ryšavým.

Češi využili netradičního termínového roku - poslední mistrovství světa juniorů se mělo uskutečnit klasicky na přelomu roku. Kvůli potížím s koronavirovými nákazami ale bylo přeloženo na letní termín. A tam jela velká část kádru, která uspěla i před týdnem v kanadském Halifaxu.

Jedním z důvodů úspěchu je, že absolvovali už druhý velký turnaj v krátké době se stejnými trenéry, kteří mají zajímavý, a řekněme moderní pohled na hokej. To znamená, že nebráníte, nebetonujete, nečekáte, ale naopak jste velmi aktivní, chcete útočit a zápas vyhrát. Ne neprohrát, vyjmenovává Pavel Ryšavý příčiny, proč čeští hokejisté vybojovali stříbrné medaile.

Tým poslouchal a zároveň měl na tuto taktiku hráče, navíc byl velmi dobře bruslařsky vybavený. Nepotřeboval zpomalovací fauly, tedy nikoho hákovat, hráči byli schopni soupeře dojet. A navíc měla reprezentace nadstandardní sestavu obránců, doplňuje Ryšavý.

Dvě medaile z velkých šampionátů v krátkém čase by mohly svádět k myšlence, že se českému hokeji znovu začíná dařit a šplhá se nahoru. Podle redaktora deníku Sport je však celá věc o něco složitější.

Vzhledem k tomu, že na turnajích není Rusko, zbývají čtyři hokejově dominantní země - Kanada, Švédsko, Finsko a USA. Česko je za nimi v závěsu ve druhé čtyřce. Měli bychom ambici být v první čtyřce a měla by k tomu vést nějaká cesta. Mít kvalitní systém a hráče, kteří si v něm věří, myslí si Ryšavý.

Nakolik se na českém vzestupu podílí výchova ze strany domácích trenérů, a nakolik zahraniční prostředí? Co je třeba zlepšit v procesu vzdělávání mladých hokejistů? Poslechněte si novou Tribunu.

autoři: Vojtěch Jírovec , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.