Český lev čeká za dveřmi

6. únor 2012

Už za chvíli Český lev zařve do světa nominace a následné hlavní ceny z naší domácí filmové tvorby. 10. února nás čeká nominační večer, kterým nás bude provázet známý herec, zpěvák a moderátor Honza Budař. Poté, co se seznámíme s tím nejlepším, co se u nás za rok 2006 natočilo, přijde slavnostní vyhlášení cen. Hlavní večer proběhne 3. března od 20 hodin v Paláci Lucerna. POSLECHNĚTE SI: Pozvánku a rozhovory na Českého lva

Prestižní filmová cena Český lev se letos uděluje už po čtrnácté. Jako každý rok jsou tu zastoupeny všechny celovečerní filmy, které byly premiérově uvedeny do našich kin v průběhu jednoho kalendářního roku. Nyní tedy za rok 2006.

V hlavní soutěži se bude o českého lva ucházet dvacítka celovečerních filmů. Mezi nimi je například Grandhotel, Hezké chvilky bez záruky, Marta nebo Obsluhoval jsem anglického krále. Mezi filmy, které se nejvíce líbili novinářům patří Kráska v nesnázích, Pravidla lži a Fimfárum 2. Na vyhlášení čeká také ne méně důležitá cena dosud nerealizovaných filmových scénářů. O cenách rozhodují od roku 1995 členové České filmové a televizní akademie. Jednu z cen (divácky nejúspěšnější film) mají v rukou také diváci.

00498427.jpeg

Z české produkce se udělí celkem 14 sošek. Jedna bude patřit zahraničnímu filmu a nesmíme zapomenou také na zvláštní ocenění - například cena filmové kritiky nebo nejlepší filmový plakát. Český lev má jako každý rok dvě fáze. Nominační večer nás čeká už 10. února od 20 hodin v kině Lucerna, kterým nás provede herec a zpěvák Honza Budař. Hlavní večer je nachystaný na sobotu 3. března v paláci Lucerna. Na slavnostním vyhlášení se ale rozhodně moderátory šetřit nebude. Kromě Honzy Budaře tu bude ještě asi čtrnáct dalších známých osobností jako je Petr Čtvrtníček, Tomáš Hanák, Marek Eben nebo Miroslav Donutil.

Oba večery 10. února i 3. března můžete vidět také v přímém přenosu na České televizi. Více informací najdete zde.

autor: zuf
Spustit audio