Alchymie, kočičí pracky a další dobrodružství. Letní sběr novinek z československé DIY scény

24. červenec 2020

Jestli máme ve Špíně pro něco velkou slabost, tak to jsou rozhodně pouštěčky a prohrabování se vším čerstvým, co za poslední dobu vyšlo. A novinek napříč žánry z české a slovenské scény, které jsme ještě neposlechli naším kritickým uchem, se urodilo tolik, že jsme se nechali unést a připravili napěchovaný playlist. Pro všechny výlety, na které se musíme vydat místo festivalů, jejichž počet se letos zásadně pokrátil.

Uplynul sice pouhý měsíc, ale ve Špíně nám to nedalo, abychom se neohlédli za tím, co nového přinesla česká a slovenská DIY scéna za poslední dobu. Desek, splitů a EPček vyšlo takové množství, že se do naší hodiny zdaleka všechno nevešlo, nicméně průlet všemi možnými i nemožnými žánry byl vydatný. Ať už se jednalo o úplně nové kapely, jako jsou tajemní českobudějovičtí Mjav, reprezentující indie rock toho nejlepší zrna nakombinovaný s kočičí tematikou v textech, nebo v Praze usazení Katzo, kteří během března přišli se svým prvním podomácku vyrobeným demem. I když se jedná o nově vzniklé kapely, v jejich řadách najdeme už ostřílené hráče lokální undergroundové scény.

Čtěte také

Neopomenuli jsme ani temné a drsné vody a zpomalili to s Rato Triste, kteří nedávno občerstvili stávající sestavu o zpěváka. Změny v rozložení zaznamenali i Antisocial Skills, kteří chystají split s kapelou Rules a které nedávno opustil Dano vystupující pod jménem Koroze a působící v současnosti i v duu Jasnovidec, z jejichž nově vydané nahrávky na labelu Stoned To Death jsme si pustili alchymistickou meditaci Síra. Zároveň jsme si položili pár zásadních životních otázek s novým bratislavským projektem Berlin Manson. Ne na všechny jsme ovšem byli schopni odpovědět.

A aby se poměr příjemných a hrubozrnných skladeb dostal do harmonie, pustili jsme si novinku od Šelo Savore s názvem Provaz a valivou silou rozjetého náklaďáku. Pro fanoušky Unsane a nihilismu ideální tip. A pro ty, kdo se potřebují vyklidnit a oddat introspekci, doporučujeme první sólovku Jana Tomáše (Sítě, Tomáš Palucha, Lvmen a další). 

Jak by se dal přeložit název pražské kapely Šelo Savore? Co dělá z crustových Antigen v rámci žánru jedinečnou kapelu? O kom zpívá Ctib ve své skladbě Kampak? Odkud se vzali Frau Zwei? Jak hluboká je kočičí duše? A proč bratislavští pankáči začali dělat trap? Poslechněte si novinkovou Špínu a dozvíte se mnohem víc!

Playlist:

Ctib – Kampak
Mjav  Journey Into The Depth Of Cat's Soul
Šelo Savore  Provaz
Katzo  Nesmrtelná Věžka
Rato Triste  Inferno
Antisocial Skills  History's Favorite Asshole
Antigen  Frontex
Berlin Manson  Prečo Všetci Bratislavskí Pankáči Zrazu Robia Trap?
Frau Zwei  Palmovka
Jan Tomáš  Gizeh
Jasnovidec  Síra

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.