Cesta zapomenutou válkou. Pusťte si dokument z šedé zóny ukrajinské frontové linie

26. červen 2017

„Osmnáct sovětských vagónů se monotónně pohybuje směrem k Donbasu, který se před více než dvěma lety stal synonymem bojů proruských separatistů s ukrajinskou armádou,“ uvádí svůj dokument z ukrajinské šedé zóny Zdeněk Chaloupka. „Tahle válka nikdy doopravdy neskončila, jen svět se o ni přestal zajímat.“

Šedá zóna je území podél frontové linie, kde ve městech vzdálených jen několik set metrů stále zůstávají obyvatelé, při střelbě se schovávají ve sklepech a poslouchají výbuchy. V jedné z vesnic už zůstali jen staří lidé, všichni ostatní odešli.

Zdeněk Chaloupka projíždí šedou zónou společně s pracovníky humanitární organizace Adra, nejčastěji sem přivážejí filtrační zařízení na vodu. Nedostatek vody je v oblasti největším problémem, potrubí je na mnoha místech poničené výbuchy. Místní školka, kam stále dochází přes sto dětí, je částečně vykradená. Chaloupka pozoruje práci dobrovolníků, od kterých získává ve chvíli nervózního očekávání útoku neprůstřelnou vestu. Prochází prázdnými paneláky ve městě jen malý kousek od fronty a mluví s obyvateli, kteří se rozhodli tu zůstat. „Jsme rukojmí jedné i druhé strany,“ shrnuje jejich pocity stará paní.

Zdeněk Chaloupka
Zdeněk Chaloupka je absolvent politologie a mezinárodních vztahů na Karlově univerzitě a od roku 2012 student dokumentární tvorby na FAMU. Poslední tři roky opakovaně jezdí na Ukrajinu, kde natočil svůj bakalářský film „Ukažte mi válku“ a několik reportáží o lidech postižených tamějším konfliktem. V současné době připravuje interaktivní web „Zapomenutá válka“, který má zobrazovat situaci podél ukrajinské frontové linie.

Cesta zapomenutou válkou
Autor: Zdeněk Chaloupka, dramaturgie: Brit Jensen, zvuk: Radim Dlesk

autoři: Jiří Slavičínský , Brit Jensen
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka