Čeští návrháři na London Fashion Weeku, trendy z Pitti Immagine Uomo, komiksová La Formela

27. leden 2016

Modeschau proletí Florencii, Londýn i Kalifornii. Trendy v pánské módě z italského veletrhu Pitti Immagine Uomo přiblížíme s módní teoretičkou Janou Máchalovou. O spolupráci s filmovým gigantem Warner Bros. jsme natáčeli s českou návrhářskou značkou La Formela a na závěr pozveme na výstavu českých návrhářů z UMPRUM na London Fashion Weeku, kterou bude v půli února hostit International Fashion Showcase.

V půlce února bude město nad Temží patřit London Fashion Weeku. Díky podpoře londýnského Českého centra se na něm v rámci International Fashion Showcase představí i mladí čeští návrháři. Pokračuje Tereza Porybná z Czech Centre London: „České designéry budeme představovat už třetí rok po sobě. Spojili jsme se s British Council a British Fashion Council, kteří každoročně při London Fashion Weeku pořádají International Fashion Showcase. Cílem toho projektu je podpořit mladé návrháře z celého světa.“ V mezinárodní konkurenci mladých talentů se letos představí návrháři z pražské UMPRUM. V krásné reprezentativní budově Somerset House budou zastoupeni výstavou s názvem Last Fata Morgana. Projekt kurátorsky připravuje vedoucí Ateliéru módní tvorby Pavel Ivančic: „Vybrali jsme celkem sedm designérů: Karolínu Juříkovou, Antonína Šimona, Moniku Krobovou, Markétu Kratochvílovou, Sofyi Samarevu, Terezu Rosalii Kladošovou a Filipa Jakaba. Šlo mi o věci, které mají silnou generační výpověď ve spojení s osobitým přístupem k nějaké původní technice nebo k materiálu jako takovému.“ K výstavě vznikl katalog s fotografiemi Karin Zadrick a instalace, kterou připravuje Aleš Kachlík, bude evokovat tajemný les. Z větví pomyslných stromů budou jako zvláštní ovoce viset jednotlivé kusy oděvů a doplňků. Poslechněte si více o chystané výstavě Last Fata Morgana.

03558187.jpeg

S Janou Máchalovou o trendech z Pitti Immagine Uomo

Kvalitní krejčovina v kombinaci s novými technologiemi, estetika military nebo velký návrat klobouků. To jsou jen některé z postřehů teoretičky módy Jany Máchalové z florentského veletrhu Pitti Immagine Uomo. „Představitelem klasického trendu je světoběžník, cestovatel, který musí mít perfektní kabát. Jeho plášť musí být nepromokavý, nemačkavý a nešpinivý, z nových materiálů. Kombinuje se tradice, funkce a technologie.“ Mladí avantgardní muži prý vypadají, jako by právě sestoupili z vysokohorské túry nebo z pralesa přímo do luxusu velkoměsta: „Jejich dokonalé outdoorové oblečení je teplé, ale ne objemné, jsou to kára a kostky doplněné poničenými a záplatovanými denimovými kalhotami.“ Zásadní roli také stále hraje unisex: „Už není důležitý gender, ale především styl. Gender je střihově zastřený a východiskem jsou klasické kabáty, letecké a cyklistické bundy a derby boty, ruksaky a pošťácké kabely.“ V luxusním undergroundu hraje zásadní roli inspirace vojenskými uniformami a rockem a punkem 70. let. Poslechněte si více.

03558189.jpeg

Návrháři La Formela ve světě amerických komiksových hrdinů

Designérské trio La Formela dostalo příležitost nahlédnout do archivu Warner Bros. S graficky manipulovaným světem Jokera, Batmana nebo Wonder Woman si pohráli v tiscích na plisované sukně a unisexové mikiny. Početně i časově limitovaná edice vznikla lokální výrobou z kvalitních materiálů. Sukně jsou potištěné digitálně speciální technikou, která vytváří dojem jednoho obrazu. V rozhovoru s Antonínem Soukupem se také dozvíte, co La Formela chystá na jarní Prague Fashion Week MBPFW. Na události, která od 16. do 23. března obsadí filmový ateliér A1 na Strahově, své kolekce na podzim a zimu 2016 vedle La Formela opět představí také Denisa Nová, Jakub Polanka, Petra Ptáčková, Chatty, ODIVI, Pavel Brejcha, značka Pietro Filipi a další.

Odkazy:
www.pittimmagine.com
http://london.czechcentres.cz
http://laformela.com

Playlist:
~ KC ~ – It’s Snowing (uns.)
Jey The Future – Sola (Rapetón Music)
Lorenzo BITW and Mina – Tombura, Ahadadream Remix (Juno)
Mina – 2001 (uns.)
Resla – Seol (uns.)
Sammy Seizure – Monkey Tail Treehouse (Cascade Records)
Skee Mask – Japan Air (Ilian Tape)
Computer Graphics – We Have To Go (Fuselab)
Denham Audio – Colt Turbo (Heretic)
Lhasa – El Desierto (Kumbale)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.