Charlie Brown i Mlékař Dan

17. květen 2011

Zdá se, že se komiksovým stripům blýská i u nás na lepší časy. Nakladatelství Crew pokračuje v publikování kreslených patálií kocoura Garfielda a přichází i s třetím výborem z cynického IT komiksu Dilbert Scotta Adamse. Zapomenout nemůžeme ani na vřele humorné příhody kluka Calvina a jeho plyšového tygra Hobbese v kresleném opusu Billa Wattersona.

Nakladatelství Albatros Plus přišlo loni s výběrem ze slavného komiksu Charlese Schulze Peanuts pod názvem Svět podle Snoopyho, letos vyšel výběr zamilovaných bublin Láska podle Snoopyho a chystá další tři pokračování ze svérázného mikrokosmu Charlieho Browna a jeho „gangu“. Trochu z jiného soudku jsou i sebrané stripy Red Meat, legendy počátků českého internetu.

O drsném i milém humoru dvou posledně jmenovaných kreslených příběhů, úskalích překladu komiksových bublin a kulaté hlavě Charlieho Browna si s překladatelem Petrem Onuferem povídal Jan Bárta.

Charles M. Schulz (26. 11. 1922 – 12. 2. 2000) byl jedním z nejznámějších kreslířů novinových stripů a jednou ze zásadních postav komiksu jako svébytného média ve 20. století. Jeho nejznámějším a v mnohém dodnes nepřekonaným dílem je slavný strip Peanuts – humorné a místy melancholické vyprávění o příhodách depresivního kluka Charlieho Browna, jeho psa Snoopyho a dalších postav z jejich známého dětského „gangu“. Čtyřokénkový strip vycházel každý den od 2. října 1950 až 13. února 2000 (poslední příběh tedy vyšel den po Schulzově smrti) a s celkovým počtem 17 897 publikovaných stripů je považován za „nejdelší příběh vyprávěný jednou lidskou bytostí“. Patálie Charlieho Browna s pouštěním draka, hrou baseballu, cynickou Lucy a jejím dětinským bratrem Linusem a především se svéhlavým bíglem Snoopym – který se později dostával stále více do popředí, až se stal emblematickou postavou celých Peanuts – jsou plné narážek na dobové reálie, slapstickového humoru i metafyzických úvah o smyslu lidské existence. Peanuts jsou dodnes přetiskovány v řadě světových periodik a americké nakladatelství Fantagraphics v současné době vydává v 25 svazcích kompletní reedici všech stripů ze skoro 50 let, kdy komiks vycházel.

02338294.png
autor: Jan Bárta
Spustit audio