Chceme trhy a kašnu! Volali obyvatelé Prahy 3 na debatě o Jiřáku

11. červen 2014

V pondělí se konala veřejná debata o podobě náměstí Jiřího z Poděbrad. Jídelna místní základky, vedle které se od roku 2010 konají oblíbené farmářské trhy, praskala ve švech. Většina účastníků sem také přišla právě kvůli nim. Městská část Praha 3 totiž sáhla po čtrnácti letech do šuplíku a vytáhla vítězný projekt přestavby Jiřáku od architektonického studia MCA ateliér. Jenže jeho autoři nevlastnili stroj času, a tak původní návrhy nepočítaly s místem pro farmáře, ovšem kupříkladu ani s žulovou fontánou kousek od východu metra, která zde stojí od roku 1980 a za jejíž zachování vznikla petice a konal se happening.

Místopředseda starostky Prahy 3 Matěj Stropnický (Žižkov (nejen) sobě) se rovněž zastal kašny a menšího počtu stromů: „Vznesl jsem na Národní památkový ústav dotaz, jak je to s odstraněním té kašny, a žádost o posouzení celého toho projektu. Generální ředitelka NPÚ mi poskytla následující odpověď: ‚Po zvážení se domnívám, že důvody pro zachování převažují, přimlouvám se proto za zachování kašny. V této souvislosti cítím potřebu Vám sdělit, že mě znepokojuje velikost navrhovaných stromů a jejich situování do bezprostředního sousedství kostela NSP. Utopení kostela v zeleni není s ohledem na jeho hodnotu, status národní kulturní památky a už vůbec ne z hlediska nominace na seznam UNESCO žádoucí.‘“

03142023.jpeg

Dalším bodem debaty byl výhled na kostel. Ateliér MCA i starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) prosazují výsadbu platanů s tím, že tento plán zamýšlel už slovinský architekt Josip Plečnik, autor jedinečného chrámu Nejsvětějšího Srdce Páně, a prý jen tak se stavba z 20. a 30. let minulého století může dostat na seznam památek UNESCO. „Co se týče těch různých povrchů a stromů a jejich umístění, náměstí má poskytovat různé atmosféry, když teď půjdete ven, budete chtít chodit po severní straně a budete chtít lapat stín a chlad a já se domnívám, že v určitých oblastech tuto příjemnější pobytovou atmosféru v letních měsících náměstí může poskytnout,“ řekl architekt z ateliéru MCA Miroslav Cikán.

Vox populi s ním ale úplně nesouhlasil. „Myslím, že všichni máme největší obavu z toho vydlážděného náměstí a že Plečnik se v hrobě obrací. Je obrovský rozdíl mezi Lublaní, která je zelená, má obrovské převýšení mezi středem města a hradem, a Vinohrady, kde zeleň není, jen samé domy. Dnes se dláždí tím způsobem, že se skryje zemina, udělá se cementový podklad, do toho se nasype písek a teprve pak se dělá dláždění. Centrální cesta k chrámu byla před 50–60 lety vysypaná pískem a uválcovaná, stejně tak jsou upraveny cesty v lánském parku. Neprodyšné materiály nasakují horko. Dobrý architekt může udělat dobrý projekt, ale ten se nemusí vždy realizovat. Náměstí Jiřího z Poděbrad určitě revitalizaci potřebuje, ale zadejte ji mladé generaci, která ctí vodu, vzduch a zeleň a která tomu rozumí víc než my prošedivělí. Do betonu si důlek na kuličky neuděláte. Buďte tak hodní, přepracujte to,“ zaznělo například.

03142025.jpeg

Architekt poté upozornil, že materiály na dlažbu jsou opravdu prodyšné a kvalitní rakouské výroby. Podle serveru Žižkovské listy se ale cena dlažby může vyšplhat až na 40 milionů korun. Mnoho účastníků se ptalo, zda bude mít debata nějaký hmatatelný výstup. Zástupci radnice, kteří ve věci zastávají viditelně každý jiný názor, odpověděli, že rozhodnutí přenechají svým následníkům po komunálních volbách. Budoucnost Jiřáku se tak asi stane hlavním želízkem v ohni politické kampaně v Praze 3.

Podívejte se na celou debatu o budoucnosti náměstí Jiřího z Poděbrad.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.