Chceme vidět ty mimozemšťany! Útok na Oblast 51 zrodil spoustu vtipných memů

30. červenec 2019
Fenomem

Area 51 je armádní testovací centrum v státě Nevada, které je ale obestřené konspiračními teoriemi. Podle nich zde americká vláda schovává mimozemšťany, analyzuje jejich kosmické lodě nebo vyvíjí technologie pro cestování časem. Teď nastal čas všechna tajemství oblasti odhalit, alespoň to naznala skupina facebookových recesistů, kteří přesně před měsícem založili událost Storm Area 51 – Vletíme do oblasti 51.

Na 20. září letošního roku naplánovali lidový útok na vojenskou oblast pod heslem „všechny nás nemůžou zastavit“. Do události se během tří týdnů přihlásily skoro dva miliony lidí a číslo stoupá každým dnem. Sami tvůrci události přiznali, že jde o vtip, ten ale teď už žije vlastním životem. Pozdvižení kolem útoku na Oblast 51 doprovází i smršť memů, které tento vtípek posouvají do dalšího rozměru.

Jde obvykle o obrázkové či textové memy využívající už existují makra, v nichž figurují Lisa Simpsonová, Yoda nebo Spongebob. Hlavními hrdiny jsou ale samozřejmě mimozemšťané všech tvarů a velikostí, které armáda v oblasti údajně schovává. Sci-fi sny se tady mísí s ironií. Mimozemšťané nás prý mohou mnohému naučit.

Spousta memů se ale věnuje také nerdům, kteří výzvu vzali vážně. Prý proto, že věří, že za branami vojenského prostoru najdou svoji vysněnou mimozemskou lásku. Memy zobrazují stereotypického bílého teenagera žijícího na internetu, který pije energy drinky a používá nejlevnější deodorant. Memeři jim přezdívají Kyle a tvrdí, že útok na Oblast 51 je vlastně rafinovaný vládní způsob, jak se zbavit této „politováníhodné“ skupiny obyvatelstva.

K virálu se připojil i rapper Lil Nas X, který remix svého obřího virálního hitu Old Town Road doplnil novým animovaným videoklipem, který se odehrává právě 20. září u Oblasti 51. Nas X se svými hosty – country zpěvákem Billy Ray Cyrusem, rapperem Young Thugem a Masonem Ramseym, známým jako jódlující kluk z Walmartu – v něm stojí v čele armády, která vezme základnu útokem. Uvnitř se skamarádí s mimozemšťany a přijmou od nich jejich pokročilé technologie. Klip vychází z memové kultury a objevuje se v něm Thanos z Avengers, youtuber Needle Drop nebo Keanu Reeves, který k útoku použije superrychlý úprk animované postavičky Naruta, přesně jak radí recesisté. Jen ještě dodejme, že Lil Nas X vydal klip hlavně proto, aby mohl překonat rekord v počtu týdnů na čele amerického žebříčku.

„Jakýkoliv pokus nelegálně vniknout do vojenského prostoru nebo tréninkových oblastí je nebezpečný,“ prohlásila mluvčí amerických leteckých sil a nepřímo varovala recesisty, že armáda nemá úplně smysl pro internetové vtípky. Zakladatelé události na Facebooku už do popisky přidali zprávu, že je to všechno jen recese, ale internetová komunita nepřestává věřit. Nebo dál předstírá, že věří. Přece si vtípek nenecháme zničit realitou!

Z nápadů recesistů zatím profitují hotely, které jsou už prý na září vyprodané, a také obchody s „mimozemskými“ suvenýry či převleky. Je docela pravděpodobné, že 20. září se v nevadské poušti nestane vůbec nic, protože všichni nerdi, jak vtipkují některé memy, prostě zůstanou doma. Nevadí, už teď ze Storm Area 51 vznikl jeden z nejzábavnějších virálů letošního roku.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.