Chceme vytvářet vlastní mytologii, říkají o své práci Slama a Delong, letošní finalisté CJCH

17. září 2020

Posledními finalisty letošního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého, se kterými vás seznámíme, je umělecké duo Anna Slama a Marek Delong. Celé léto trávili ve svém druhém švédském domově a teď přišel čas na práci na společné výstave v ostravské galerii Plato. „Donedávna jsme tvořili na dálku, já byla ve Stockholmu a Marek v Praze, a nalezli jsme systém, jak spolu fungovat,“ říká Anna o tvůrčím procesu.

„Díla, která vznikají na dálku, se musí často převážet, jsou tak i omezená co do váhy a rozměrů, pokračuje Anna o úskalích dosavadní spolupráce. Do budoucna by duo mělo tvořit více společně, cestování se ale nevyhnou, protože často vystavují v evropských nezávislých galeriích.

Tradiční materiály a řemeslné postupy, pohádkové postavy a magické scenérie, to všechno nabízí divákům instalace Anny a Marka. Více než aktuální společenská témata diváky vtáhne nadpřirozený svět plný objektů, textur a soch.

„V určitém ohledu je to eskapismus, ale pro nás v pozitivním slova smyslu, říká Anna a uvádí jako příklad fantasy nebo sci-fi literaturu. „V takových dílech se testují různé přístupy ke světu, což může otevírat cestu pro vnímání toho, co se děje kolem,“ vysvětluje.

Čtěte také

Inspiračními zdroji jsou pro Annu s Markem jak české nebo středoevropské tradice, mýty a báje, tak i například samotný pobyt ve Skandinávii. „My ve Švédsku bydlíme v podstatě v lese a tamní mytologie vychází z přírody,“ popisuje Anna prostředí, ve kterém s Markem pracují.

Jednou z ambic v jejich tvorbě je také dosažení určité vlastní mytologie. „Náš plán, protože pracujeme hodně s obrazy a scénami, byl vždy vytvořit si vlastní systém symbolů a znaků,“ vysvětluje Anna.

Často rozměrné magické scenérie obsahují loutky z různých materiálů, ale i zvuk nebo projekce – oba autoři jsou tak zručnými multimediálními umělci. „Myslím, že si všechno děláme sami, je pro nás hodně důležitý samotný tvůrčí proces, materiál a rukopis,“ přemýšlí nahlas Anna a popisuje, že i v případě natáčení filmů jsou až na detaily technicky soběstační.

„Pro společnou výstavu finalistů CJCH připravujeme rozsáhlou instalaci vycházející z podoby divadelního pódia, která připomíná romantickou zříceninu v kombinaci s kresbou, sochami i animací,“ zve Marek na výstavu, která bude zahájena 14. října v galerii Plato.

Proč se dvojice Slama a Delong vyhýbá přímočarému angažovanému umění? A kdo jsou jejich diváci? Dozvíte se v rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.