Chceme zhudebnit klimatickou krizi, říká hudebník Václav Havelka o novém projektu fyield

4. červenec 2022

„Future Landscapes je interdisciplinární projekt, jehož hlavním výstupem bude hudební album, které skládáme společně s Kryštofem Kříčkem a Panem Thorarensenem z Islandu. Je to hudba komponovaná ze zvuků, které jsme nahrávali na několika lokacích. Součástí projektu bude dokumentární film, který mapuje celý proces vzniku, workshopy a podcasty,“ říká o novém projektu hudebník Václav Havelka.

Zvuky nahrávali členové projektu na osmi lokacích v Česku a na Islandu. S metodou field recording vypomáhali zahraniční umělci Sara Pinheiro a Magnus Bergsson. Mezi zkoumané lokality patřily uhelná, vodní i geotermální elektrárna, sopka nebo jezero vzniklé táním ledovce. „Archiv teď společně procházíme v Praze. Vybíráme zvuky a stavíme z nich skladby, což byla hlavní intence projektu,“ vysvětluje Havelka. „Záměr byl skutečně zhudebnit klimatickou krizi. Konkrétní zvuky samplujeme, stříháme a přímo z nich stavíme skladby,“ dodává hudebník.

„Zjistili jsme, že přírodní zvuky se od průmyslových tolik neliší. Uvádělo nás to do rozjímání nad tím, jestli jsou umělé zvuky nepřítel, a naopak přírodní zvuky obraz ideálu,“ říká Havelka o nečekaných zjištěních během procesu skládání. „Hledali jsme výrazné kontrasty. Projekt jsme připravovali několik let. S vybranými lokacemi probíhala intenzivní komunikace. Na spoustu z nich se nám ani nepodařilo dostat. Velmi jsme stáli o návštěvu procesů v oceánu, ať už v kontextu rybolovu nebo těžby ropy. Na tyto lokace nás nepustili,“ uzavírá hudebník.

Na první živá vystoupení kapely fyield můžete zajít 18. srpna do pražského Přístavu 18600 nebo 19. srpna na festival Artu Kus v Trutnově. Veškeré informace o projektu Krajiny budoucnosti / Future Landscapes, pod který spadá nová kapela fyield, hledejte na webu futurelandscapes.cz.

Kdy vyjde celé album projektu fyield? A uslyšíme ho někdy naživo? Poslechněte si celý rozhovor s hudebníkem Václavem Havelkou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka