Chcete se rozejít, ale ublížit druhému co nejméně? Buďte upřímní, důrazní a važte slova

30. červenec 2019

„Spousta lidí trpí potřebou ukončovat vztah bezbolestně. Ve většině případů to není možné,“ řekl v Balancu psychoterapeut Michal Mynář. Když si lidé nemají dlouhou dobu co říct a žijí jen vedle sebe, je čas na změnu nebo konec vztahu. Na rozchodu nemusí být vůbec nic špatného, v životě se takové situace stávají. Ale způsob ukončení partnerství bude mít dlouhý vliv. Jak to udělat tak, abychom si vzájemně ublížili co nejméně, ale zároveň byli upřímní a neprodlužovali trápení?

„Většinou poznám partnery v rozpadové fázi podle toho, že jsou oba v ‚já‘ bublině. Není tam ‚my‘, chybí společné ambice a cíl.“ Když se delší dobu snažíme s problémem ve vztahu pracovat a přes veškerou snahu se nám to nedaří, tak nastane čas na konec. I když se oba mohou upřímně snažit na vztahu pracovat, mohou být třecí plochy příliš velké. Nebo jeden z partnerů ve vztahu vlastně pokračovat nechce a ani si toho nemusí být vědom.

rozchod - hádka

„Na konce vztahu není nikdy dobrá doba, spousta lidí čeká týdny na správný okamžik a každý se jim zdá nevhodný.“ Jsou chvíle špatné a horší. Rozejít se s někým den před stresující zkouškou nebo důležitým jednáním není ideální. Lepší je mít na rozchod klid a několik hodin času. Pokud u druhého očekáváme silnou emoční reakci, zvažme, jestli není možné před rozchodem nebo ihned po něm upozornit jeho blízké.

„Představa, že si po rozchodu dítě prostě podělíme napůl, je absurdní,“ říkají odbornice na střídavou výchovu

děti - smutné děti - rozvod

Střídavá výchova je v Česku pořád trochu novým úkazem, i když se k tomuhle modelu po rozchodu uchyluje stále víc rodičů. „Jejich představy bývají často mylné,“ říká psycholožka Aneta Zápotocká. „V tomhle soužití striktní plánování spíš škodí a zátěž, kterou mnohdy rodiče musí v novém uspořádání ustát, je nepředstavitelná.“

„Není to v tobě, je to ve mně. Nevím, co chci.“ Občas bezradně použijeme během rozchodu známé floskule. „Většinou jsou to výmluvy nebo lidé neví, co říci. Může to být snaha otupit hrany rozchodu.“ Váš partner nebo partnerka si ale zaslouží upřímnost. Pokud otevřeně neřekneme, co podle nás ve vztahu nefungovalo, nemůže se druhý posunout dál. Určitě zažil více rozchodů, a když se opakují jejich důvody, je to signál, že bychom měli některé téma svého vnitřního světa více prozkoumat. I když chceme frázemi nebo lží druhého v tu chvíli méně zranit, vlastně mu tím můžeme víc ublížit a blokovat jeho rozvoj. „Pravda o vztahu jde říci různými způsoby. Některé jsou zraňující a některé ne. Většinou jde ale o formu, ne o obsah.“ Složité, ale důležité je, jak vztah ukončíme, jakými slovy a s jakým postojem k druhému.

Poslechněte si celý díl Balancu o rozchodech, milosrdných lžích a následné komunikaci.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.