Chcete se zaseknout v čase? V Palm Springs je to pohoda, projížďku indickou Karosou vynechte

14. srpen 2020

Aleš, Vítek a Tonda jsou upřímně zděšeni. RuPaul smazal veškeré své sociální sítě a v zákulisí se šušká, že má máslo na hlavě. Nejenže jeho produkční tým úplně nevyhovuje standardům Black Lives Matter, ale hlavně je prý sám ve skutečnosti pěkně nevrlý dědek, se kterým je věru náramnou radostí spolupracovat. Čelisti však jeho vrtochům rozumí.

„Myslím, že to je všechno opodstatněný. RuPaul se chová jako správný monarcha, který rozhoduje, je jediným soudcem soutěže, co vybírá vítěze. Král musí být prostě nad lidem, já to schvaluju,“ zastává se Tonda Mamma Ru, a dokonce se na její počest nechal ostříhat.

Co jsou ovšem dragové žabomyší války oproti indickým problémům – po boku kauzy Nirbhaya 2012 bledne i covid-19. „Masivně medializovaný případ, kdy se skupina sedmi mužů vyřádila na indickém páru. Velmi brutální znásilnění, které se v podstatě dostalo do všech světových médií. Okamžitě se kolem toho rozehrála politická hra, ukázalo se vlastně, že dillíská policie je mezi občany velmi neoblíbená. A řešení případu bylo jakýmsi bojem o důstojnost policejního sboru. Nestáli jenom proti pachatelům, ale i proti veřejnému mínění a politikům. Stal se z toho velmi ožehavý případ, mnohem víc než tím samotným aktem násilí,“ popisuje Vítek novinku Delhi Crime, natočenou na motivy skutečných událostí.

„Co je na tom seriálu nejvíc fascinující? Je to úplnej kontrapunkt evropský detektivky, kde mají detektivové komfort, moderní technologie, skvěle fungující forenzní týmy. Tady sledujeme situaci, která je sto let za opicema. Nejpokročilejší výslechovou technikou je hod botou,“ vykresluje atmosféru a vyobrazené podmínky silně připomínající rumunskou novou vlnu. Ale pojeďme raději zase trochu upustit do Ameriky!

„S kým bys chtěl trávit čas v časový smyčce? S Tomášem Stejskalem?“ vyzvídá Tonda na Alešovi. „Těžká otázka! S Tomášem asi opravdu ne, bychom ho museli vždycky zabít po hodině a zas se k tomu vracet takhle brzo…“ Nenechte se mýlit, Čelisti mají Tomáše rády, nicméně společné absolvování zápletky komedie Palm Springs vděčně oželí. „Film, od kterýho si všichni slibují letní zábavu. Silnejch nápadů a zábavnejch scén tam ale není tolik. Několik výbornejch momentů, ale zároveň tomu chybí jedna věc – tempo. Nemá to drajv, kterej bych u tohohle typu filmu čekal,“ komentuje Aleš prázdninovou rom-com o hrdinech zaloopovaných v čase.

„Hodně to smrdí televizní obrazovkou, na plátně to asi není úplně ten snímek, kterej by si rozuměl s velkym formátem, ale zase neublíží mu to. Má pěkný barvy, docela vtipný kompozice,“ komentuje Vítek uvedení dílka z produkce Hulu do kin. „Ale má dobrý obsazení!“ hledá pozitiva Aleš. „Andyho Samberga já nijak zvlášť nemiluju, ale dává to poměrně pěkně, Cristin Milioti, talentovaná herečka, která by měla dostat hlavní roli v něčem ambicióznějším, a J. K. Simmons, ten nezklame nikdy, vopravdu!“ Ostatně jako Čelisti.

Smrdí samochvála? Prochlastal se Benoît Magimel k interesantnímu stáří? Jak rozdýchává tranzici svého filmového potomka ve snímku Lola? Je máslo na hlavě zárukou oslnivé plešky? Kdy budou vytěženy Na Hromnice o den více? Kdo je pivní Godzilla? Jak dlouho bude ještě zkratka rom-com společensky přijatelná? Má Vítek přijatelnou barvu? Na co kouká Aleš rád před spinkáním? Smýká Tondou stále dokola ironická osudovost? Vezmou kluky pravděpodobněji na Univerzitu třetího věku, nebo na Univerzitu poslední šance? A patří rapování o vaginách do veřejnoprávního rádia? Ptejte se ryby, ta odpověď zná.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio