Chcete tančit v dešti, nebo navždy zůstat v posteli? Hitparáda pouští ezodisko a Cavea po mrtvici

19. leden 2021

Někdy se stane, že díky jedné novince zahájíme trend. Minulý týden jsme ohlašovali radost z ultimátního divnopopu Josefiny Dusk. A teď tu máme Veroniku June. Koho máme čekat příště? Janu Dawn? Milenu Spring? A budou to taky takové pecky? 

Veronika Červeňová je z Bohumína a vypadá to, že má ráda taneční hudbu a ezoteriku. To vlastně v žánru elektronické scény není zas až tak divná věc. Na svém singlu Běžím zpívá o snech a pod sebou má beaty v tak rychlém BPM, že byste z toho ve spánku slušně cukali nohama. Chválíme slušnou produkci, která má docela blízko třeba k Apparatovi, zpěv je na nás upřímně trochu melodramatický, ale dovedeme si představit, že mírný patos k tomuhle žánru prostě patří. Běžím balancuje na hraně kýče, ale kdo to unese, čeká ho na danceflooru z matrace docela hezký zážitek. 

A komu se v posteli nechce tancovat, ale spíš prostě dožít, bude ho bavit naše druhá novinka, kterou poslal Mr. Pink & The Bad Thoughts. Pomalá kovbojka Haunted By The Past se inspiruje u Nicka Cavea nebo možná taky u českých Kill The Dandies. Každopádně vokál zní, jako kdyby patřil někomu po mrtvici nebo rovnou exhumaci. Tak jo, proti gustu žádný dišputát. Jak by se tomu mohlo říkat? Dead folk třeba? 

Poslechněte si šestnácté kolo hitparády neobjevených, zjistěte, jaký problém mají Jakub a Jonáš s bradavkami, ale taky které songy se jim líbí. A pošlete nám vlastní pecku na starter@rozhlas.cz!

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.