„Chci, aby lidé vnímali sociopolitickou rovinu sexuálního násilí,“ říká umělkyně Alma Lily Rayner

5. březen 2020

Téma sexuálního zneužívání otevírá v Česku žijící umělkyně izraelského původu Alma Lily Rayner, která po studiu FAMU a UMPRUM zakončila své vzdělání na AVU a letos se spolu s ostatními finalisty podílí na společné výstavě v rámci Ceny Jindřicha Chalupeckého. „Je pro mne hodně důležité, že tuto výstavu uvidí i široká veřejnost, se systémem cen mám spíš problém,“ mluví o samotné platformě CJCH umělkyně.

Otevřít své vlastní trauma zneužívaného dítěte byl pro Almu dlouhý proces, při kterém se zabývala i příběhy ostatních. „V jednom projektu jsem zpracovávala příběhy lidí, kteří jsou přeživšími sexuálního násilí. Když jsem projekt prezentovala, setkala jsem se i s názory, že se ženy na sebe často snaží jen upozornit. Došlo mi, že když očekávám otevřenost od ostatních, měla bych o sobě mluvit i já,“ říká o svém coming outu Alma. „Na osobní rovině bylo důležité i to, že můj otec zemřel, takže jsem se toho méně bála,“ dodává umělkyně.

Alma Lily Rayner sice ve svém umění mluví o osobním traumatu, to má ale sloužit k otevírání politické debaty, kterou stále vnímá jako nedostatečnou. „Téma sexuálního násilí je tady stále vnímáno jako soukromý problém a řeší se jeho psychologické dopady. Neřeší se zatím to, že se nikdy nejedná o sex, ale o zneužívání moci založené na genderové nerovnosti,“ říká Alma o důležitosti vnímání mocenských vztahů ve společnosti.

Nejen téma sexuálního násilí, ale obecně zkoumání jeho širších kontextů je pro autorku jistým způsobem terapie. „Feminismus, stejně jako aktivismus, je pro mne terapeutická činnost, jakákoli aktivita, která umožňuje pojmenovat fenomény, které řešíš, a pochopit je, pomáhá,“ popisuje Alma svůj nejen umělecký postoj.

Jak se dá z pozice přeživší mluvit o sexuálním násilí jako o politickém tématu, které stojí na genderové nerovnosti, a jak toto téma vnímá veřejnost, se dozvíte v rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.