Chlad Přítele Beliala: Temnota moravských hvozdů v ozvěnách kytarových riffů

12. srpen 2020

Čas od času se objeví deska, která jako by úplně nepatřila do této doby. A přestože je v současnosti dosti populární pracovat s retro vlivy v téměř všech odvětvích umění, stále jsou kapely, které nezajímá žádný cool aspekt jejich tvorby. Atmosféru a postupy, které někdo vymyslel už před desítkami let, mají zcela přirozeně ve svém krevním oběhu. 

Takovým příkladem jsou rozhodně i Chlad, kteří svůj stoner rock hrají s až překvapivou doommetalovou ponurostí a od výchozího inspiračního bodu v podobě Black Sabbath se vzdalují hned v několika aspektech. Jedním z nich je specifická nálada slovanských kapel, budující v kombinaci se zpěvem v rodném jazyce a spirituálně okultní lyrikou atmosféru celé nahrávky, která jistě ne náhodou dostala název Hvozd, což ostatně podtrhuje i velmi stylový obal.

A stylovost vizuálu se rozhodně týká i druhé strany splitu, kterou okupují Přítel Belial. Ti svou hudbou míří do ještě extrémnějších a hlubších vod původního black metalu kapel jako Venom, zároveň však pracují s dávkou nadhledu, kterou by u tohoto stylu možná málokdo čekal. Celkově tak obě kapely vytváří jedna k druhé zajímavý kontrast, který byl i předmětem debaty a hodnocení tohoto aktuálního splitu.

Jak Banán s Viktorem vidí a slyší společnou desku dvou domácích podzemních metalových kapel? Kdy vyjde nové album Uniform? A proč nechce být Justin Broadrick jako Fugazi? To vše se dozvíte v aktuálním díle Modelářů.

PLAYLIST:

Uniform – Dispatches From the Gutter
Chlad – Synové Auleho
Přítel Belial – Větve
Marilyn Manson – We Are Chaos  
Jesu – Lifeline  
Fugazi – Merchandise  
Daughters – Live in the K Pit

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.