CHLLNGR: Elektronický raketoplán z Kodaně

15. červenec 2011

Dánsko má na mapě poněkud zvláštní pozici – rozkročené mezi kontinentální Evropou a Skandinávií, snaží se malé království brát si to nejlepší z obou světů. Tak trochu to platí i ve světě hudby – setkává se zde zvláštní severská zádumčivost i pěna z tavícího kotlíku světového popu.

Z vývozních artiklů bodují indie-rockeři Efterklang a WhoMadeWho, post elektronického krále zatím drží atmosférický minimalista Trentemoeller. Nejnovější nadějí na beatovém poli je mladý kodaňský producent Steven Jess Borth alias CHLLNGR (psáno verzálkami a bez samohlásek, podobně jako SBTRKT – že by nový trend?), kterému právě vychází debutové album Haven.

CHLLNGR je producentský světoobčan a bez skrupulí na desce míchá hitparádové R’n’B rytmy s temnými dubovými ozvěnami. Nebojí se hrábnout do přebasovaných subwooferů ani delikátních melodických linek, do skladeb si pouští soulové vokalistky a hraje si i s vlastním hlasem, který se notně pokroucený objeví ve většině z deseti skladeb desky. Jednou z jeho předností jsou dovedně poskládané rytmické vzorce, perkusivní vrstevnatostí místy připomene třeba takového Four Teta. Pulzujícími afrobeaty také vypomáhá jihoafrickému raperovi a producentovi Spoeku Mathambovi, který své futuristické snažení čerstvě upsal slavnému labelu Sub-Pop. I on je jedním z důvodů, proč o CHLLNGRovi ještě určitě uslyšíme.

02387345.jpeg

Deska Haven skrz pestrou paletu funky zvuků stále dýchá onou zadumanou atmosférou, jež bude už snad navždy spojována s Burialem. CHLLNGR míchá těžkotonážní basu s křehkými syntetickými áriemi a v jeho přízračných zvukových krajinách se setkává přímočará líbivost černých rytmů s nadpozemsky vzletnými vokály. Ve skladbách s hostujícími zpěvačkami si přímo říká o srovnání se zmíněným SBTRKT – na rozdíl od něj však nepochází z Londýna ani z Bristolu a trvalé bydliště nemá ani v Kalifornii, kam by vás ho možná taky napadlo umístit.

CHLLNGR zní světově bez ohledu na místo původu – a na jeho desce Haven našlo útočiště to nejlepší ze současné elektroniky. Fandové euforických zvukových koláží by si měli Kodaň na beatové mapě zakroužkovat červeně.

autor: Jan Bárta
Spustit audio