Chodíme a ptáme se lidí, co potřebují. Nabízíme podporu, říká hasič-psycholog o pomoci na Moravě

2. červenec 2021

Situace v tornádem a bouří postižených oblastech se rychle mění a mění se i pomoc, kterou tamní lidé potřebují. Základem užitečné pomoci je její dobrá koordinace. Lidi kromě ztráty domova zasáhl i strach, že mnozí smrti unikli jen o vlásek, uvědomování děsivých skutečností přichází po prvotním šoku postupně.

Tornádo na Moravě a bouře na Lounsku napáchaly obrovské škody nejen na majetku, ale i na zdraví a životech tamních lidí. Kromě složek integrovaného záchranného systému jim pomáhají i psychologové a krizoví interventi.

Čtěte také

„Situace se hodně mění. Jeden den je tam dům a kupa suti a druhý den tam už není ani kupa suti, ani dům,“ popisuje rychle postupující pomocné práce v postižených oblastech psycholog Jan Remeš, vedoucí psychologického pracoviště Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy, který koordinuje poskytovanou pomoc přímo na místě v obci Hrušky.

Kromě lopat, pracovních rukavic a kontejnerů na suť ale lidé mnohdy potřebují i psychologickou podporu, místo pro ni je ale potřeba najít nebo vytvořit. „Aktivně chodíme mezi lidmi, zjišťujeme, co se u nich děje, co potřebují, zprostředkováváme informace i materiální pomoc a v rámci toho poskytujeme psychologickou podporu, která může přerůst i do krizové intervence,“ říká Remeš.

O co si lidé psychologům říkají? Může poskytnutí první psychosociální podpory zmírnit dopad prožitého traumatu v budoucnu? A jaké stinné stránky má obrovská solidarita a ochota pomoci, které se v Česku zvedly okamžitě po události? Poslechněte si rozhovor s psychologem Janem Remešem.

Chcete-li pomoci lidem, které zasáhly ničivé bouře a tornádo, můžete se zapojit do finanční sbírky Nadačního fondu Českého rozhlasu a Radiožurnálu.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka