„Chtěl jsem ukázat, jak fungují předsudky,“ říká o svém románu Josef Pánek

28. březen 2018
Liberatura

Milostný příběh českého vědce a indické dívky, který vypráví Josef Pánek v románu Láska v době globálních klimatických změn, působí na české literární scéně jako zjevení. Sugestivním stylem i současnými tématy, jako je rasismus, globalizace, xenofobie nebo vykořeněnost. 

„Chování vypravěče je příklad toho, jak funguje lidská mysl. Vytváří si předsudky, které nám někdo řekne, naučí nás ve škole. Čím silnější to tvrzení je, tím silnější prototyp se v mozku vytvoří. A pak se podle něj člověk chová, aniž by si to sám uvědomoval,“ vysvětluje Pánek ústřední téma, které se snažil v románu zachytit. Jeho esencí pak může být refrén, který neodbytně táhne hlavou vypravěči: „Je to černá ženská, ta, vo který vám řekli vaši kolegové, že je černá a smrdí, a že jediný, vo co jí de, je vypadnout z Indie.“  

Komiks Svatá Barbora o „kuřimské kauze“ ukazuje, že k šílenství máme blízko všichni

Z komiksu Svatá Barbora

Týrání dětí, dospělá žena vydávající se za malou Aničku a posléze i školáka Adama, sekta Hnutí Grálu... Zamotaná kuřimská kauza, která hýbala před více než deseti lety celým Českem, se teď vrací na stránkách komiksu Svatá Barbora od tria Marek Šindelka, Vojtěch Mašek a Marek Pokorný.

„Myslel jsem si, že už jsem viděl ve světě úplně všechno. Vůbec jsem si neuvědomoval, že to není pravda, až když jsem přijel do Indie. Čekal jsem na letišti a vrtalo mi hlavou, proč tam pro vás přijedou přímo autem z hotelu, proč nemůžete jet taxíkem. Je to proto, že by do toho hotelu nikdo nikdy netrefil, Bangalore má nějakých 16 milionů lidí,“ vzpomíná Josef Pánek na chvíli, kdy se začal rodit nápad na tenhle román. „Vezli mě z letiště, všude smrad, špína, tma, kolem silnic hořely ohně... Celou dobu jsem se krčil na zadním sedadle a říkal si: Tak, a teď mu zaklepu na rameno a řeknu, aby mě odvezl zpátky, že chci pryč.“

Řidiči tenkrát na rameno nezaklepal. Místo toho zážitek zpracoval do románu, který sklízí pochvaly ze všech stran a dočkal se i nominace na Literu za prózu. „Ta knížka ze mě vypadla spontánně, během několika týdnů,“ komentuje to stručně Pánek, který o svém psaní nemluví moc rád – zato s nadšením vypráví jednu historku za druhou. 

Poslechněte si celý rozhovor s Josefem Pánkem včetně ukázky z románu.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.