Chtěla jsem, aby má práce měla přesah k celosvětovým problémům, říká architektka Kateřina Nováková

3. prosinec 2020
Rozhovor VR a MM

Na Fakultě architektury ČVUT založila Experimentální ateliér, ve kterém se svými studenty zkoumá možnosti využití recyklovatelných materiálů. „Chtěla jsem architekturou řešit nějaký problém. Popíchlo mě, že jsou plasty ve společnosti neoblíbené a často až odmítané. Věděla jsem, že je tu potenciál k řešení a že to nikdo nechce dělat. Tak jsem se do toho pustila,“ říká v rozhovoru architektka Kateřina Nováková.

„Když jsem učila na univerzitě v Curychu, přišel za mnou organizátor místního festivalu a řekl mi, že by chtěl postavit věž ze 150 000 plastových lahví. Vysvětlil mi, že právě to je denní produkce PET lahví největšího švýcarského města. Tohle zadání mě motivovalo,“ vysvětluje Kateřina Nováková událost, která formovala její další pracovní kroky.

„Když se nám to podařilo, říkala jsem si, že podobné věci přeci musí vznikat i v budoucnu. A měla jsem pravdu. Tím, jak jsou plasty celosvětovým problémem, tak s dalšími nápady přichází čím dál více lidí. A já je chci všechny vyzkoušet,“ usmívá se.  

Využití PET lahví v architektuře: Cihly z plastu vyrábí Kateřina Nováková

Navzdory stále většímu využití recyklovatelného plastu česká architektka spíše nevěří tomu, že by plast jednou nahradil tradiční stavební materiály. „Plast je strašně mladý. Na trh se začal dostávat až v roce 1970. Architektura musí mít stabilitu i ověřené principy a ty plast zatím nemůže zaručit,“ popisuje ve studiu Radia Wave.

„Stále toho hodně nevíme. Můžeme spočítat zatížení i mechanické vlastnosti, ale netušíme, jak by se dům z plastu choval v povětrnostních podmínkách, za slunečního záření či při jiných globálních změnách. To je na delší zkoumání. Plast je v praxi využitelný, ale zatím jen v malých věcech.“

Jaký je podle Kateřiny Novákové aktuální přístup společnosti k plastu? Jaké využití má ve světě český vynález „pet(b)rick“ – cihla z plastů, která byla vystavena na EXPU 2015 v Miláně? Jak vznikl první dům v Česku vytištěný na 3D tiskárně? Ukazuje pandemie paradoxně nová využití recyklovatelných materiálů? Dozvíte se ve velkém Rozhovoru Martina Minhy.      

 

Kateřina Nováková, Fakulta architektury ČVUT

Ing. arch. Kateřina Nováková, Ph.D.

Ing. arch. Kateřina Nováková, Ph.D., působí na Fakultě architektury Českého vysokého učení technického. Spoluzaložila takzvaný Experimentální ateliér, ve kterém se svými studenty zkoumá možnosti využití recyklovatelných materiálů. Od roku 2010 se specializuje především na architekturu z plastového odpadu. Je spoluautorkou knihy 150 000 Pet Bottles, ve které mapuje existující stavby z PET lahví i své vlastní stavební postupy. V roce 2016 spoluzaložila neziskovou organizaci PETMAT, která se na plast snaží dívat jako na výrobní materiál. Je také podepsána pod projektem prvního tištěného domu v České republice, který letos vyrostl v Praze u břehu Vltavy.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.