Chtít za každou cenu do vlastního je svým způsobem přežitek, říká o bydlení ekonom Michal Skořepa

7. duben 2022
Finančák

Má smysl prahnout po vlastní střeše nad hlavou, nebo je lepší smířit se s podnájmem? Co dělat, když máte v plánu vzít si hypotéku, ale nedosáhnete ani na jistinu? A jak si poradit v případě, že už hypotéku máte, ale hlodají ve vás obavy, že neutáhnete příliš vysoké splátky?

V dalším dílu magazínu Finančák zjišťovala Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec, jak se co nejlépe vypořádat s otázkou bydlení. Iva se jako vždy na téma ptala náhodných chodců a dozvěděla se kromě jiného i to, že o vlastním bytě nebo domě sní všichni oslovení. Jedním dechem však dodávají, že na takový sen je těžké dosáhnout.

Ekonom Michal Skořepa

S tím, že pořídit si vlastní bydlení není jednoduché ani pro solidně vydělávajícího člověka, souhlasí i ekonom Michal Skořepa, kterého si Iva s Richardem pozvali do aktuálního dílu magazínu Finančák. Zároveň dodává, že v České republice je bydlení ve vlastním mnohem rozšířenější než například v zemích na západ od nás.

„Bydlet v nájmu rozhodně není žádná ostuda,“ říká. Za schůdnou cestu k vlastnímu bydlení považuje hypotéku. I tady se však samozřejmě mohou vyskytnout potíže se splácením, například v momentě, kdy člověk přijde o práci. V tom případě ekonom doporučuje jediné – neschovávat hlavu do písku a nalít příslušné bance čistého vína.

Půjdou ceny nemovitostí ještě nahoru? A kam se případně přestěhovat za nižšími cenami nájmů i nemovitostí? To všechno se dozvíte v magazínu Finančák.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.