Chybí vám pocit, kdy vám na koncertech vibruje hudba celým tělem? Navodit ho umí i zvukové lehátko

19. leden 2021

Terapie zvukem jako doplňková metoda k meditaci nebo klasické terapii může přinést uvolnění i rozproudit emoce. Zvukové vibrace vnímané tělem jsou nástrojem, kterým se zvukař a hudebník Stanislav Abrahám snaží pomoct lidem se zaměřit na problematické pocity a následně je uvolnit. Vedle dřevěného lehátka se strunami pracuje Stanislav i s gongem nebo zpívajícími mísami.

„Žádná předchozí příprava není nutná, ale je výhoda, když je člověk zvyklý pracovat se svým fyzickým a psychickým nastavením, když je schopný se uvolnit,“ říká o relaxaci na zvukovém lehátku Stanislav. Sám se k této praxi dostal přes vlastní hudební tvorbu, meditaci nebo experimenty s rozšířeným stavem vědomí.

Zvukové lehátko, ozvučná deska opatřená desítkami strun, už jako doplněk k terapii nebo relaxaci funguje spoustu let. „S příchodem jógy na západ, přibližně v šedesátých letech, se rozšířilo povědomí i o zvukovém lehátku,“ popisuje historii spojenou s psychedelickou revolucí.

Nejedná o certifikovanou terapii a zážitky ze zvukových vibrací se mění s nastavením jak hráče, tak relaxovaného. Velkou výhodou je, že není potřeba nic vysvětlovat, takže se návštěvník takové seance může v klidu soustředit na to, co prožívá, i když třeba neumí své problémy vyjádřit slovy.

„Není neobvyklé, že to na člověka zapůsobí tak, že se rozbrečí, povolí nějaké nastřádané věci. Můžeme si spolu povídat o tom, jaké má od toho kdo očekávání, ale také nemusíme,“ vysvětluje Stanislav, jak probíhá setkání.

Obecně zde platí podobná doporučení jako pro masáž nebo jógu – není dobré mít hlad, ale ani plný žaludek a je potřeba se potom pořádně napít. „Zvukové vibrace v těle působí na vodu, která se tak pročišťuje,“ dodává.

Jaký je rozdíl mezi autorskou hudbou a terapeutickým koncertem? A co předchází samotné relaxaci zvukem? Dozvíte se v reportáži.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.