Chystá Čína orwellovské hodnocení všech svých občanů?

29. prosinec 2015

V posledních týdnech se po internetu začaly šířit poplašné zprávy, že vláda Čínské lidové republiky testuje program, který zní jako něco z dystopického sci-fi. Ve spolupráci se společností Ant Financial (která provozuje platební systémy pro „čínský Amazon“, firmu Alibaba) měla vláda spustit hodnocení s názvem Sesame Credit. To má podle zpráv hodnotit poslušnost jednotlivých občanů a odměňovat ty hodné různými výhodami. Všechno je ale trochu jinak a čínská vláda má navíc s tímto programem pramálo společného. Alespoň zatím.

Jedním z primárních zdrojů děsivé zprávy, která zní jako něco z dystopické televizní série Black Mirror, se zdá být alarmistický blogspot zakladatele švédské Pirátské strany Ricka Falkvingea. Ten tvrdí, že kreditní skóre čínských občanů zřízené společností Sesame Credit mají ovlivňovat nejen politické názory, které píší na sociální sítě, ale i názory jejich přátel. Systém má podle něj být zatím dobrovolný. Tvrdí však, že od roku 2020 má být toto hodnocení povinné pro všechny čínské občany.

Zheping Huang ve svém článku pro Quartz popisuje, jak Sesame Credit sám vyzkoušel. Vysvětluje tu, že hodnocení, které se pohybuje v rozpětí 350 až 950 bodů, se skládá z pěti kritérií a žádné z nich neoperuje s vašimi názory. První je obrat na vašem Alipay účtu, tedy množství zboží, nikoliv jeho charakter (Sesame Creditu je alespoň zatím jedno, jestli si kupujete učebnice, nebo porno). Další vrstva je určena především vašim zaměstnáním a příjmem. Třetí a čtvrté kritérium je včasnost vašeho splácení účtů a úvěrů. Poslední faktor, který ovlivní vaše skóre, je gamifikační prvek – čím víc vašich přátel se k systému přidá, tím vyšší máte vy hodnocení. Konkurenční provozovatel kreditního skóre, společnost Tencent, pro své hodnocení sice využívá data ze sociálních sítí, ta se ale mají opět týkat platební schopnosti a historie, nikoliv politických názorů.

Čtěte také

„Děsivé je, že gamifikační postupy se začínají dostávat do dalších a dalších sektorů,“ říká Robert Rath pro podcast Covert Contact. Jako příklad uvádí právě čínský Sesame Credit: „Někdy najdete toto skóre na profilech lidí na seznamkách. V podstatě jde o jakýsi společenský kredit, který svým způsobem využívá herních mechanik.“

Vládní prohlášení ohledně plánovaného státního systému hodnocení jsou zatím poměrně mlhavá, což Falkvingeovi a mnohým dalším z těch, kteří o zamýšleném programu psali, umožnilo popustit uzdu svých paranoidních fantazií. Skutečnost je taková, že čínská vláda pouze udělila povolení několika firmám, aby s podobnými systémy začaly experimentovat, v naději, že se z jejich pokusů poučí pro vlastní systém.

Čtěte také

Rogier Creemers, který se na Oxfordské univerzitě zabývá čínským právem, vidí jako nejzajímavější na nově vznikajícím systému možnost součinnosti soukromého a vládního sektoru. Zatímco soukromé firmy budou sbírat data ve snaze zvýšit zisk, vláda může do dat nakouknout pro vlastní účely. Zároveň si myslí, že je i do budoucna nepravděpodobné, že by vaše skóre bylo určováno podle konkrétních produktů, které kupujete.

Na definitivní verdikt si budeme muset pět let počkat, ale zatím to nevypadá, že by to s čínským systémem „sociálního skóre“ mělo být tak zlé. Na druhou stranu: v Číně je asi dobré mít se v záležitostech týkajících se internetu na pozoru. Ani Creemersem zmiňovaná kooperace mezi soukromými technologickými firmami a vládním aparátem, co se sledování svých občanů týče, ani využívání dat ze sociálních médií pro úvěrové účely ovšem nejsou novinkou také na Západě.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.