Chytlavé hledání rovnováhy duše a těla. Chytrý blockbuster pop servírují Girl In Red, ITZY, Anitta i Pam Rabbit

5. květen 2021
Topinky

První květnové novinky odbíjí v rytmu nekonečna podob globálního popu. Norská popová senzace Girl In Red nahrála intimní blockbuster, korejská dívčí kapela ITZY mixuje country a EDM, brazilská hvězda Anitta kloubí funk carioca s R&B a česko-arménská zpěvačka Pam Rabbit má spadeno na disneyovky. Hush!

Girl In Red – Body And Mind

Credits: Marie Ulven, Matias Tellez
Label: AWAL
Album: If I Could Make It Go Quiet

Netrpělivě očekávaný debut norské queer popové ikony Girl In Red (vlastním jménem Marie Ulven) vyšel teprve před pár dny a právem sklízí výhradně nadšené reakce. Deska If I Could Make It Go Quiet  ̶  bolestivě i optimisticky pojednávající o nejistotách, duševním zdraví a ztracených láskách  ̶  je komplexní, sofistikovaná, a přitom neuvěřitelně chytlavá. Hudba Girl In Red je plná velkolepých melodií a refrénů těžících z indierockového soundu počátku milénia, Marie se tu ale zároveň nezpronevěřuje svým lo-fi/bedroom kořenům: nezastupitelné místo tu má jak stadionová opojnost, tak brutální upřímnost a intimita; přirozeně se tu potkává euforie, vztek i zranitelnost. Z našeho vysílání už znáte track Serotonin, který produkoval songwriter a bratr popové anti-star Billie Eilish, Finneas. U příležitosti releasu tohoto výjimečného alba k ní přidáváme ještě skladbu Body And Mind, která smutek, krásu a zmatek dospívání dovádí k čisté popové katarzi.

 

Hayley Kiyoko – Found My Friends

Credits: Hayley Kiyoko, David Dahlquist, E. Kidd Bogart
Label: Empire/Atlantic
Album: Found My Friends single

Americká zpěvačka a herečka Hayley Kiyoko i nadále zbrojí na své druhé studiové album, které by mělo vyjít letos. Nejnovější singl Found My Friends napsala ještě před globální pandemií a o tématu písně prozrazuje: „Found My Friends je píseň, kterou jsem napsala v těžkých časech, kdy jsem si uvědomila, že místo toho, abych byla svojí největší nepřítelkyní, můžu ve skutečnosti být svojí nejlepší kamarádkou.“ Singl doprovází video, které si Hayley Kiyoko natočila sama.

ITZY – In the Morning

Credits: Hwang Ye Ji, Choi Ji Su, Shin Ryu Jin, Lee Chae Ryeong, Shin Yu Na, Park Jin-young
Label: JYP Entertainment
Album: Guess Who EP

Jihokorejský popový kvintet ITZY se pomalu dere na vrchol popularity (nejen) k-popových žebříčků. Čerstvé EPčko Guess Who obsahuje šest skladeb a dívčí pětice se v nich vydává nejrůznějšími směry – od country a popu až k energickému EDM. Z této škatulky je pilotní singl In the Morning, který je údajně inspirovaný společenskou hrou Mafie a je o tom, jaké to je „někomu tajně ukrást srdce“. Skladbu In the Morning pro ITZY produkoval Park Jin-young, zakladatel vydavatelské společnosti JYP Entertainment, který už předtím s ITZY spolupracoval na singlech Icy a Not Shy.

 

21 Savage – Spiral

Credits: Shéyaa Bin Abraham-Joseph, Ahmar Bailey, Charles Clouser
Label: Slaughter Gang / Epic
Album: The Book of Saw Soundtrack

V polovině května se do amerických kin chystá snímek Spirála strachu: Saw pokračuje, který patří do populární hororové franšízy. V hlavních rolích filmu, jehož premiéra se odkládala celý rok, se objeví Chris Rock a Samuel L. Jackson. Hudební doprovod dostal na starost atlantský rapper 21 Savage. Klip k singlu Spiral má hororovou atmosféru, o produkci tracku se postaral Kid Hazel ze Slaughter Gang, který vysamploval motiv ze soundtracku prvního dílu Saw skladatele Charlieho Clousera.

 

Half Waif – Swimmer

Credits: Ananda Rose Plunkett
Label: Anti
Album: Mythopoetics

Americká zpěvačka Ananda Rose Levine začínala jako členka indierockové kapely Pinegrove, záhy ale paralelně nastartovala sólovou dráhu a společně s přijetím pseudonymu Half Waif přesedlala na subtilní a emocemi nabitý elektro pop s jemným vokálem. Tento svůj sound bez velkých žánrových skoků dál piluje k dokonalosti. U labelu Anti aktuálně vydala čtyřskladbové EP Swimmer a my si z něj do rotace přidáváme titulní skladbu s nenápadným, ale o to působivějším refrénem a textem inspirovaným zpěvaččinou tetou, která trpí Alzheimerovým syndromem. Všechny aktuální skladby se pak objeví na dlouhohrající desce Mythopoetics, která vyjde v červenci.

 

The Marías – Hush

Credits: María Zardoya, Josh Conway
Label: Nice Life / Atlantic
Album: CINEMA

Tvůrčí jádro kalifornské indiepopové kapely The Marías tvoří původem portorická (ale v Atlantě vychovaná) zpěvačka María Zardoya a losangeleský rodák, bubeník Josh Conway. Zatímco María uvádí mezi svými největšími inspiracemi umělkyně jako Ninu Simone, Billie Holiday či Erykah Badu, Conway mezi své vzory počítá zejména Tame Impala, Radiohead nebo The Strokes  ̶  na tvorbě španělského režiséra Pedra Almodóvara se pak shodnou oba. Jejich anglicky i španělsky zpívané tracky vždy čerpaly inspiraci z jazzu a soulu, nejnovější singl Hush ovšem míří až kamsi k modernímu disku a noirovému synthpopu, kterému by se skvěle dařilo na filmovém plátně. Ostatně, jejich deska, která vyjde 25. června u Atlantic Records, ponese hrdý název CINEMA.

 

Anitta – Girl From Rio

Credits: Antônio Carlos Jobim, Vinícius de Moraes
Label: Warner
Album: Girl From Rio

Brazilská popstar Anitta se letos chystá navázat na trilingvní album Kisses z roku 2019 svým pátým dlouhohrajícím počinem Girl From Rio, jehož název odhalila během loňského vystoupení v talk show Jimmyho Fallona. Své rodné město oslavuje i na stejnojmenném singlu, který křísí bossanova klasiku The Girl From Ipanema a vkusně ji doplňuje o trapové hajtky a kopáky. Album Girl From Rio má být Anittino první určené pro mezinárodní trh, s čímž jí má pomoci vydavatelství Warner, a původně mělo vyjít jako překvapení po jejím vystoupení na Coachelle – vše bylo však přeloženo kvůli pandemii. Titulní track bravurně mísí funk carioca s R&B a je prý hodně osobní. „Píseň je o Rio de Janeiru tak, jak ho vidím já, mluvím tady tak trochu o všem – o mé rodině, o místě, odkud pocházím, kde jsem vyrůstala, o lidech, které vidím každý den. Jde o můj pohled na ženy a krásu, kterou v nich vidím.“ V rámci hostovaček se na albu objeví Myke Towers, Arcángel i Cardi B. K novince, o jejíž produkci se postarali hitmakeři StarGate, nechybí ani prosluněný videoklip z nejslavnější pláže světa Copacabany, plný referencí na filmy a muzikály z poloviny 20. století.

 

Pam Rabbit – Mom, I’m Lost

Credits: Pamela Koky, Sony Tran, Filip Vlček
Label: Rabbit Nation
Album: Mom, I’m Lost single

Česko-arménská zpěvačka Pam Rabbit svojI kariéru odstartovala jako vokalistka Mikolase Josefa, kterého v roce 2018 doprovázela na finále Eurovize v Lisabonu. O rok později sama soutěžila v národním kole s písní Easy To Believe a od té doby má za sebou třeba i produkci v češtině s vedlejším projektem nesoucím název Project Rabbit. Svůj definitivně nalezený hudební směr se teď chystá představit na svém debutovém EP Mom, I’m Lost – na to láká eponymním singlem o strastech mladých, který by se vyjímal třeba i na aktuální desce izraelské hudebnice Nogy Erez. „Disneyovky jsou fake,“ vysvětluje Pam ve vizuálu v podobě pohádkově-strašidelného videoklipu. O produkci ochutnávkového singlu z EPčka, které vyjde v třetím čtvrtletí letošního roku, se postaral Filip Vlček z John Wolfhooker.

 

Která kapela má v oblibě Almodóvarovy filmy? Patří Aleš mezi ženy na pokraji nervového zhroucení? Je dnes Filip cítit? A čím? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

autoři: Aleš Stuchlý , Filip Černý , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.