Chytré oblečení místo prášku. Vodivé body tričko proti menstruačním bolestem vyvíjí Kateřina Rydlová

26. listopad 2019

Látkové body tričko, které nejen dobře vypadá, ale také pomáhá od menstruačních bolestí. To je nápad studentky Ústavu průmyslového designu Fakulty architektury ČVUT Kateřiny Rydlové. Jak funguje prádlo z elektricky vodivých textilií a kdy bude chytré body běžně dostupné?

Projekt vychází ze školního zadání, kterým bylo řešit různé závislosti. Kateřinu dlouhodobě zajímá téma zdravotních pomůcek, a tak se rozhodla vymyslet produkt, který nahradí léky proti bolesti.

„Když jsem se ptala dívek v mém okolí, zjistila jsem, že některé z nich si v nejsilnější den menstruace vezmou i pět prášků. To mi přišlo opravdu hodně. Na trhu ale v podstatě chybí neinvazivní metoda, která by pomohla podobně jako prášek a dalo by se s ní běžně fungovat,“ popisuje Kateřina.

Kateřina Rydlová

„Samozřejmě jsou různé zahřívací dečky, ale nedají se používat bez zapojení do zásuvky. Body má vlastní malou baterii a není pod běžným oblečením vůbec vidět. Přesnou teplotu si nastavíte přes aplikaci v mobilu,“ popisuje Kateřina.

Jak dlouho vydrží chytré prádlo hřát? Jak se má vodivý oděv s baterií a konektorem prát? Jak daleko je vývoj prototypů a proč je součástí kolekce i paličkovaná krajka ze stříbra? Poslechněte si v rozhovoru s Kateřinou Rydlovou.

Body trička Kateřiny Rydlové
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.