Cígo za školou a demonstrace za Nekologii. Startér pouští puberťácký grunge i alternativu z Kopřivnice

11. prosinec 2018

Dvě dobré novinky nám seslala e-mailová schránka starter@rozhlas.cz, ve které čekáme i na hitovky od tvojí kapely! Jedna přišla od kapely Cigarette Syndrome, druhá od uskupení Nekola.

Kopřivnické trio Nekola vydalo před pár týdny svou druhou nahrávku. Jmenuje se Nekologie a zní jinak. Na desce nenajdete píseň pod pět minut, skladby se vynořují a zase utápí v reverbech, hlasy tu hrají třetí housle, zato tu mají místo dechy, samply, synťáková arpeggia. Nekola v sobě má něco z nejlepšího Vangelise, ze stařičkých Underworld, aniž by k tomu potřebovali jediný kopák. Pusťte si určitě celou desku, protože Nekola umí navodit pocit euforie po taneční pecce, i když vlastně hrají ambient. Sami o sobě říkají, že stvořili jakousi hudební koláž o trojúhelníku Lidé–Země–Vesmír, a jakkoli ezotericky vám to může znít, za Nekologií se hlavně skrývá těžce vtahující hudba. Do hitparády jsme vybrali závěrečnou skladbu Vidí nás, tu nejrychlejší, nejvíc „hitovkovou“ záležitost desky. Hektický rytmus bicích jako uhánějící vlak, všelijak rozvlněné sinusoidy synťáků, ztracený vokál basačky a zpěvačky Marie Jalůvkové. Pak přijde druhá polovina songu, zpět do světa ambientu. Trochu se vytratí síla okamžiku, ale v kontextu celé desky to dává smysl. Jak moc bude track Vidí nás fungovat v kontextu hitparády? No, to je na vás!

Cigarette Syndrome, pražská čtyřka, které všichni cpou, že zní jako Nirvana, poslala song, který zní jako Nirvana. A líbí se nám! Hlavně ten bridge, ty vícehlasy, které otevírají nové harmonie, to sólo na jeden tón, ten průvodní mail: „Celý se točí kolem posloupnosti B–G–E…,“ pak něco o ampech, kytarách, efektech, prostě song rozložený na svoje prvočinitele. Roztomilejší mail jsme asi nikdy nedostali.

Která písnička nejvíc dostala porotkyni Žofii Dařbujánovou a na koho byl zase Jonáš hodný? Poslechněte si Startér, zahlasujte pro svého favorita a pošlete vlastní track na starter@rozhlas.cz.

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.