Čína vypustila první družici, která má celému světu zajistit přístup na internet

I dnes bezmála čtyři miliardy obyvatel Země nemají přístup na internet. Připomíná to ruský technologický server Chajtek s tím, že situaci teď chtějí napravit čínské státní společnosti pomocí sítě telekomunikačních družic Chung-jün na nízké oběžné dráze. Celý záměr prý dokonce připomíná jeden z nejambicióznějších záměrů amerického podnikatele Elona Muska.

Čínská raketa Dlouhý pochod 11 odstartovala 22. prosince a na oběžné dráze vypustila družici Chung-jün-1. Je to první z plánovaných 156 družic čínské státní společnosti CASIC, které mají zajistit rychlý a stabilní internet nejdříve v Číně a pak na celém světě. Jméno Chung-jün znamená „duhový oblak“.

Další ambiciózní projekt Elona Muska. Do roku 2024 by mohl být internet až 180krát rychlejší

Elon Musk

Společnost SpaceX spustila další ambiciózní projekt. Na oběžnou dráhu vyslala první z družic, které by v budoucnu měly proměnit dostupnost internetu.

O satelitní internet v současnosti projevuje zájem celá řada společností. Poskytl by totiž lidem přístup na internet nezávisle na tom, kde se právě nacházejí. Družicové připojení není žádná novinka, ale doteď často fungovalo se zpožděním kvůli velkým výškám, ve kterých se družice nacházely. Navíc jich bylo málo, takže se uživatelé někdy nemohli připojit vůbec.

Internet zadarmo?

Podobně jako v Muskově projektu SpaceX Starlink, chce i Čína vypustit na nízkou oběžnou dráhu velký počet družic. Většina z nich se má nacházet ve výšce kolem jednoho tisíce kilometrů.

To je přitom mnohem výš, než plánuje SpaceX, a počet družic je mnohem menší. Musk ale jen k tomu, aby mohl svůj projekt zahájit, potřebuje asi 800 zařízení, zatímco Chung-jün začne už brzy fungovat a přinášet zisk. Celkově projekt Starlink počítá s vypuštěním 12 tisíc družic.

Čínská společnost LinkSure Network má podobný plán. Na začátku prosince oznámila, že chce vyslat na oběžnou dráhu 270 družic. Slibuje přitom, že přístup k internetu bude zadarmo – není ale jasné, jestli půjde o internet „čínský“, nebo „mezinárodní“, upozorňuje server Chajtek.

Spustit audio

Související