Čistý, skromný život je o mužských propastech a problémech, říká básník a prozaik Viktor Špaček

29. březen 2023
Záložka

Čistý, skromný život je sbírkou povídek převážně o mužích, kteří se nacházejí v nelehké životní fázi. Jsou to přitom momenty, kterými si většina z nich projde, aniž by je komentovali a rozebírali s okolím – láska, nevěra, otcovství, prožité ztráty, vlastní trapnost i nenaplněná očekávání. Hostem Záložky byl básník, prozaik a výtvarník Viktor Špaček, jehož sbírka byla nominována na Magnesii Literu.

„Z některých recenzí mám pocit, že jsem knihu psal podle předem daného konceptu, ale tak to určitě nebylo. Knihu jsem psal sedm let. Snažil jsem se vybudovat a pochopit konkrétní svět jednotlivých postav. To, že sbírka nakonec působí uceleně, je dost intuitivní záležitost a věc náhody,“ říká Špaček. „Všechny postavy jsou stínové, nepíšu o silných postavách, ale o našich propastech a problémech. Žádnou velkou čest a vůli v nich nevidím.“

Viktor Špaček o stereotypech, tabu a problémech mužů nepsal záměrně, přirozeně vypluly na povrch. „Nevyhledával jsem příběhy podle toho, jak korespondují se současnou představou, jaká jsou mužská a ženská tabu. To, že se mi do knihy dostalo hodně silnějších žen oproti slabším mužům, je opět náhoda, nevím, jak se mi to stalo. Vycházím ze svého nejbližšího okolí a z vlastního životního období,“ vysvětluje.

Sbírka povídek Viktora Špačka Čistý, skromný život

A co si vlastně můžeme představit pod čistým a skromným životem? „Jedné z postav je kolem čtyřiceti let a vyčerpal už všechny životní možnosti, které tak nějak měl. Jediné, co mu zbylo v jeho představách, je založit rodinu. V jeho představě čistý, skromný život znamená žít pro rodinu, a protože si sám neumí představit zaměstnání, které by ho naplnilo, tak mu stačí obyčejné zaměstnání, které ho nebude příliš otravovat. Chce žít pro čistou, skromnou rodinnou lásku,“ dodává Špaček.

„Povídky nejsou o tom, aby nám stanovovaly nějaké vzory, ale abychom nahlédli do problémů, jsou to vrátka do našich vlastních stínů. A pak je na nás, abychom se s tím sami vyrovnali a našli vlastní sílu, jak to někdo napsal ve své reflexi na moji knihu.“

Poslechněte si Záložku s Viktorem Špačkem o jeho knize Čistý, skromný život, o tom, jakým způsobem píše povídky, o mužských problémech a práci v knihovně.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.