Co delfín, to pravák, francouzští studenti v hypnóze a zahřívací menstruační tričko za dveřmi. To je svět podle Mikrovlnek

29. listopad 2019

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky loví ty nejbuclatější kapříky ze zpravodajského rybníčku.

Zuzana s Ivanou jako obvykle vybraly fascinující zprávy nejen ze světa, ale i z regionů. Upoutala je informace o tom, že střední zemědělská škola na jihozápadě Francie testuje nový styl výuky cizího jazyka. Zdejších 150 studentů má jednou týdně možnost absolvovat 45minutovou lekci angličtiny, kdy se k výuce používá hypnóza. Žáci během ní pravděpodobně spinkaj, myslí si Buchty.

Moderní doba ale nenese své plody jen ve Francii. Studentka ČVUT Kateřina Rydlová vyvíjí body tričko, které by mohlo pomoci od bolestivé menstruace. „Když jsem se ptala dívek v mém okolí, zjistila jsem, že některé z nich si v nejsilnější den menstruace vezmou i pět prášků. To mi přišlo opravdu hodně,“ popisuje Kateřina. Zuzana namítá, že lze nosit ovčí dečky, ale je to poněkud nepraktické. Ivana se zase bojí zkratu zatepleného trička.

Nebyly by to Buchty, kdyby se nezajímaly o události ze světa vědy, fauny a flóry. Proto jsou také konsternovány faktem, že zatímco v lidské populaci máme asi 90 procent praváků, praváctví u delfínů je zastoupeno ještě mnohem častěji. Praváci také převažují například mezi gorilami nebo šimpanzi, svou levou stranu zase upřednostňují orangutani či klokani. Právě delfíni jsou ovšem dle nové studie velmi speciální, praváctví by se u nich mohlo týkat až 99 procent jedinců. Zdá se tak, že tito savci mají ve své populaci zřejmě ještě větší poměr praváků než lidé. Ivana ovšem nechápe, jak se u delfínů praváctví projevuje – drží pero pravou rukou nebo takto škrábou brambory? Pravou ploutví rozráží vodu, myslí si amatérská bioložka Zuzana. 

Je mezi těmito událostmi nějaká hlubší souvislost? Určitě ne, ale nikomu to nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.