Co je nového v počítačových hrách? Nová kniha Heleny Bendové vás uvede do tajů herní vědy

30. srpen 2019

Zatímco kinematografie a filmová věda už jsou ustálenými pojmy, počítačové hry a věda s nimi spjatá jsou fenoménem stále poměrně novým. Jak lze ke zkoumání interaktivních médií přistupovat a jaká jsou úskalí relativně mladého vědeckého oboru? Nejen o tom si povídáme v novém Questu s přední českou herní vědkyní a autorkou knihy Co je nového v počítačových hrách Helenou Bendovou.

Helena Bendová vystudovala katedru filmové vědy na Univerzitě Karlově a pracuje ve Státním fondu kinematografie, už od dětství ji ale kromě filmů bavilo taky hraní. Obě média k sobě koneckonců mají zejména v posledních letech poměrně blízko a nebojí se ani rozseknout ožehavou otázku, zda hry mohou být uměním. „Stejně jako v televizní tvorbě se najdou pořady, které jsou vlastně umělecké, třeba seriály nebo reality show, které někdy mohou být příšerné, ale někdy zase mají určité umělecké kvality, tak ani ne všechny hry a žánry nutně nemusí být umělecká díla. Ale i hry mohou být krásné, sofistikované a přicházet s důležitými tématy, donutí vás přemýšlet,“ soudí Bendová.

Právě imerze přinášená v rámci her především interaktivitou je jedním z častých témat zkoumání game studies, tedy herní vědy. Ta si metody propůjčuje zejména z jiných humanitních oborů – psychologie, sociologie nebo pedagogiky. Hry jsou médiem natolik komplexním, že je nelze postihnout pouze naratologií, neboli zkoumáním vyprávění, herní vědci tedy museli založit disciplínu zvanou ludologie, pod niž spadá studium her a hraní obecně. I kvůli novosti oboru, který začal konkrétní obrysy nabírat až v devadesátých letech, v něm zkoumají jak hráčské chování, tak i třeba kulturu, herní ekonomiku a různé fenomény, ať už jde o motivaci ke grindu (neustálé opakování činnosti za účelem lepších výsledků), cheatování a další jevy specificky spjaté s hraním. Řeší ale i jejich návykovost, toxicitu nebo projevy agresivity u hráčů.

Způsobují hry průkazně agresivitu nebo závislost? Jak se herní vědě daří v Česku a čím jsou české hry specifické? Dají se hry dnes studovat na českých vysokých školách? Poslouchejte Quest a dozvíte se víc!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka