Co je tao? Zdroj bezstarostné moudrosti i únik ze zběsilého kolotoče dnešní doby

24. srpen 2020

Velký sborník nazvaný Základní texty východních náboženství 4: Čínský, japonský a korejský taoismus je v českém prostředí přelomový. Jak už napovídá jeho název, představuje širokou a velmi bohatou taoistickou tradici, prastaré náboženství (a/nebo filozofii) původem z Číny, které je ale zároveň velmi aktuální i dnes.

Sborník i taoismus jako takový přišel představit jeden z jeho editorů, sinolog Jan Beran a překladatelka Kateřina Gajdošová. Oba zdůrazňují, že jsou pouze zástupci mnohem početnějšího týmu překladatelů a překladatelek. Vydání sborníku se nedožil jeho iniciátor a společně s Janem Beranem také editor Oldřich Král, jeden z předních českých sinologů.

Čtěte také

Většina textů od celkem patnácti taoistických autorů vyšla v českých překladech vůbec poprvé. Sborník tak představuje v našem prostředí jedinečnou možnost se s taoistickou tradicí do hloubky seznámit. Taoistické myšlení zdůrazňuje princip plynutí. Věci se dějí, není důvod o nic křečovitě usilovat. Je to cesta spontánní, do značné míry bezstarostná, zároveň ale také moudrá.

Jan Beran podotýká, že právě tímto důrazem na přirozené plynutí, jehož jsme součástí a nemá smysl snažit se jít silou proti němu, taoistická tradice například velmi zdravě a beze strachu pojímá téma smrti. Stejně tak nám může čtení těchto textů pomoci odpoutat se od workoholismu a horečného pracovně výkonnostního tempa naší doby.

Co vlastně znamená slovo tao? A jak se stane, že se člověk kvůli myšlenkám taoismu začne učit čínsky? Pokud se chcete dozvědět víc, poslechněte si celý pořad!

autoři: Jan Škrob , Jakub Ort , Petr Wagner , Fatima Rahimi
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.