Co je ve městě podle vás největší úskalí při jízdě na kole?

21. červenec 2014
Radiofórum

Ve čtvrtek jsme aktuálně vysílali Radiofórum k pádu malajsijského letadla na Ukrajině. Proto jsme se k tématu městské cyklistiky vrátili v pondělí.

Na podpatcích nebo na kole – na některé městské dlažbě utrpíte na obojím. Především na té, které se říká kočičí hlavy.

Probíhající rekonstrukce některých ulic by měla přinést i lepší cyklistické podmínky, které nepotěší jen dámy v lodičkách.

V části pražské památkové zóny původní prvorepubliková dlažba u Václavského náměstí nahrazena novou hladší. A v jednom úseku dokonce i asfaltem.

Mají cyklisté jásat, že se jim bude jezdit lépe? Zmizí tím kolorit staré Prahy, jak se obávají nejen někteří památkáři? Existuje zlatá střední cesta, kdy dlažba zůstane, ale bude cyklistům přátelská?

Jaký je v Česku vzájemný vztah mezi řidiči aut a cyklisty? Jak jsou česká města zvyklá na cyklisty a jak moc musejí kličkovat mezi chodci, kteří jim na hladkou cestu z hrbolatého chodníku utečou?

Hostem Zuzany Rejchové byl Vít Masare ze sdružení Auto*Mat.

autor: Susana
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.