Co jedí uprchlíci nebo lidé za hladomoru? Kuchařka hladu představuje recepty z nejhorších časů

1. říjen 2020

V ostravské galerii Plato proběhla v září performativní ochutnávka pokrmů připravených právě z receptů hladu. Byla to součást projektu Kuchařka hladu, což je sbírka receptů a chutí, které provází lidi v obdobích selhání vlád a extrémního nedostatku potravin. Výzkum polské umělkyně Karoliny Brzuzan začíná předválečným hladomorem na Ukrajině a obsahuje i recepty současných válečných uprchlíků. „Rozhodla jsem se pracovat jen s lidmi, kteří stále žijí,“ vysvětluje Karolina.

Celý projekt, obsahující webovou platformu a doprovázený instalacemi a performancemi, vzniká již skoro 10 let. „Není možné na tom pracovat kontinuálně, je to velmi těžké téma. Zároveň je to projekt, který nemohu dokončit, což je smutné, protože stále vznikají nové případy hladomoru způsobené člověkem,“ vysvětluje Karolina.

Zásadním příkladem takového cíleného vyhladovění populace je právě ukrajinský „Holodomor“. „Hladomor na Ukrajině je pro mě zajímavý, protože za ním stál Stalin, takže se jedná o katastrofu kompletně způsobenou člověkem. Ze současnosti jsem například zkoumala situaci v Guatemale a Venezuele, z obou regionů jsme jedli pokrmy v galerii Plato. Nejedná se ale vždy o rozvojové země, máme recepty i z Anglie, USA nebo Polska,“ dodává Karolina.

V ostravské galerii Plato proběhla v září performativní ochutnávka pokrmů připravených podle projektu Kuchařka hladu

Recepty z krizových situací se také ne vždy vážou jen k viditelné podvýživě. „V některých zemích je zase hladomor spojený s obezitou, postižení jedí nekvalitní levné jídlo, a proto jsou obézní, i když jejich tělo hladoví,“ říká Brzuzan. Protože její kuchařka zkoumá nejrůznější kontinenty, často je také potřeba důkladně ověřit, jestli jsou recepty opravdu krizové, nebo jen pro nás nezvyklé. „Musím být obezřetná, například některé recepty z Asie mi mohou připadat jako ‚hladové recepty‘, ale nejsou. Třeba pojídání hmyzu je tam úplně běžné, ale u nás by probíhalo pouze v krizových situacích,“ vysvětluje umělkyně.

Polská umělkyně Karolina Brzuzanová

V průběhu první vlny koronavirové epidemie začala Karolina pracovat na webu, kde by výpovědi a recepty hladovějících lidí byly veřejně dostupné a také se kdokoli může snadno podělit o svůj příběh. „Chci předávat opravdové recepty, ale nejsem si jistá, že je lidé budou používat. Možná zůstanou v rovině imaginace,“ přiznává Karolina a vysvětluje, že hlavní myšlenkou je výzva k empatii s lidmi, kteří trpí nouzí.

Jak může mateřství změnit odolnost vůči utrpení ostatních lidí a kde nalézt v hladomoru lidskou důstojnost, se dozvíte v rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.