Co s létem? Zajet do Úterý naučit se hrát od mistra na barokní varhany

7. srpen 2018

V městečku Úterý pořádají docela neobvyklou letní školu – už poosmé tu měli mistrovské kurzy hry na varhany. Pokročilí studenti z celého světa se v malém městečku v západních Čechách sjeli, aby se pod vedením profesora Lorenza Ghielmiho zdokonalovali ve hře na tento barokní nástroj. Prý na ně umí hrát i současnou hudbu.

Podle Marie Pochopové, studentky pražské akademie, dnes spousta studentů píše pro varhany. Do dvacátého století byla hra na varhany význačně mužská záležitost, to se prý ale mění. „Poměr žen a mužů je mezi studenty vyrovnaný. Na úrovni profesorů je to ale výlučně mužská záležitost.“ Studovat varhany se v Čechách dá na konzervatoři nebo akademii. Jakub David Smešný po studiu konzervatoře uvažuje o škole v zahraničí. Na otázku, co mu na české škole chybělo, odpovídá, že více matematiky, nebo technických předmětů, které by mu pomohli pochopit hudbu z jiné stránky.

Právě matematikou se zabývá další účastník letní školy, Rostislav Staněk, který v současnosti působí jako docent matematiky na univerzitě v Grazu. Varhany ho prý přitahovali od dětství a tak se rozhodl na ně začít hrát, i když hudba nesouvisí s jeho povoláním. „Matematika je úplně jiný obor než hudba, nebo varhany, ale myslím, že člověk potřebuje i nějakou druhou stranu, něco úplně jiného, než dělá v práci.“ Zvuk varhan učaroval i Simone, která přijela z Hongkongu. Poprvé ho zaslechla jako teenager na koncertě. Od té doby se na ně učí a začala hrát v baptistickém kostele. Varhany se v Hongkongu také studují, ale většina lidí, kteří na ně v kostelech hrají, to dělá zadarmo.

Které půltóny na varhanách chybí a jak se Simone z Hongkongu dostala na kurz v západočeském Úterý? Pusťte si celý nový díl Univerza.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.