Co spojuje nejmladší zastupitele? Zájem o komunitu a lepší život v obci

3. říjen 2022

Minulý týden v Česku proběhly komunální volby. Více než na tvorbu koalic jsem se zaměřila na motivace, které do komunální politiky vedou mladé lidi. Podle Českého statistického úřadu je totiž průměrný věk zvolených zastupitelů 47 let. Oslovila jsem proto tři nové zastupitelé, kteří nejsou starší než 25 let a jsou to nejmladší zvolení zástupci ve svých obcích.

„Bydlím v Žilkovicích, ale katastrálně patříme pod obec Libomyšl, pro kterou jsem se stala zastupitelkou,“ říká Tereza Povolná, dvacetiletá studentka žurnalistiky kandidující jako nestraník. „My jsme součástí obce, která je od nás přes kopec. Jsme takový její ocásek. Od dětství jsem měla pocit, že jsme taková opomíjená část. Dlouhá léta byl za nás v zastupitelstvu soused Václav, který letos na jaře zemřel. Mým cílem je, abychom byli více součástí celku,“ dodává nejmladší zastupitelka v obci Libomyšl.

Čtěte také

Luu Danh Tiep byl oslovený mosteckým sdružením ProMost. Stal se tak nejmladším zastupitelem v severočeském městě. Je mu 25 let a vystudoval ekonomii na Fakultě sociálních věd. „Já rád pomáhám lidem. Jsem velmi často aktivní, co se týče společenských a kulturních akcí v Mostě, které pořádá místní svaz Vietnamců,“ říká. Nadále se chce angažovat v komunitním životě a spojovat vietnamskou komunitu s většinou. Jako zastupitel by se rád zasadil i o to, aby město Most bylo přitažlivé pro mladé lidi jeho věku.

„Praha 1 je bohatá městská část. Má peníze na to, aby zajistila místním občanům dostupné služby a potraviny,“ říká mi dvacetiletý Jonáš Felkel, nejmladší zastupitel Prahy 1 kandidující za sdružení Praha sobě. „Jako mladého člověka mě dost trápí problémy, které centrum hlavního města má. Jedná se hlavně o overturismus, o to, že se centrum vylidňuje, že je tu velké množství tranzitní dopravy i klientelismu,“ hodnotí situaci student práv.

Poslechněte si reportáž a zjistíte, jestli se mladí zastupitelé chystají do vyšších pater politiky, nebo chtějí zůstat na lokální úrovni.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.