Co vlastně děláme v temnotách? Upírští exoti a fušerská Akta X v seriálech dvojice Waititi a Clement

5. červen 2019

Ne všechna filmová multiverza jsou plná nabušených superhrdinů. Některá z nich obývají převážně neschopná, přihlouplá a v neskutečných bludech žijící individua, byť některá z nich jsou nadaná nadpřirozenými schopnostmi. Přesně takoví jsou hrdinové upírské filmové a seriálové komedie Co děláme v temnotách a jeho policejního spin-offu Wellington Paranormal.

Taika Waititi a Jemaine Clement jsou jedni z nejznámějších komediálních tvůrců z Nového Zélandu. Oba spolupracovali na proslulém seriálu HBO Flight of the Conchords (2007 a 2009), vycházejícím z parodické hudební skupiny, kterou Clement založil s dalším spoluautorem seriálu Bretem McKenziem. Flight of the Conchords posunuli žánr komediálních hudebních mockumentů jako slavná This is Spinal Tap do úplně nových výšin. Dvojice novozélandských hudebníků, která se marně snaží prosadit v New Yorku, byla směšná proto, jak se její naivní hudební ambice a nedostatek skutečného talentu zoufale nepotkávaly s realitou hudebního průmyslu.

Ještě před Flight of the Conchords, v roce 2005, ale Clement s Waititim natočili půlhodinový film What We Do in the Shadows: Interviews with Some Vampires. Oba autoři film společně napsali, režírovali a zahráli si v něm hlavní role. Fiktivní dokumentaristé v něm zpovídají trojici upírů žijících na Novém Zélandu.

Ze seriálu What We Do in the Shadows

„My upíři žijeme v temnotách, ukrýváme se v temnotách, lovíme v temnotách. A... co ještě vlastně děláme v temnotách? Někdy třeba chodíme nakupovat v temnotách...,“ říká jeden z trojice prastarých krvesajů, a shrnuje tak styl humoru celého filmu. Jeho protagonisté sice žijí v moderním velkoměstě, ale oblékají se do středověkých kostýmů a chovají se jako praví potomci krutého aristokrata hraběte Drákuly. Jejich manýry připomínající groteskně přefouknutá klišé z upírských hororů z nich dělají totální exoty, kteří žijí úplně mimo současnou realitu, podobně jako novozélandští hudebníci ve Flight of the Conchords.

Waititi a Clement se k nejtrapnějším upírům filmové historie vrátili v roce 2014, kdy o nich natočili celovečerní film Co děláme v temnotách, který se stal celosvětovým hitem. A zrodilo se z něj seriálové univerzum. Letos na konci května měl premiéru poslední díl první sezóny americké televizní série What We Do in the Shadows od stanice FX. Seriál, na který dohlížel hlavně Clement, představil novou partičku upířích hrdinů, kteří tentokrát žijí na newyorském Staten Islandu a mají problém, protože by si měli podmanit celou Ameriku, ale zatím ovládají pouhé dvě ulice v sousedství. Tvůrci opět skvěle balancují na hraně sofistikovaného situačního humoru a záměrné trapnosti, která se promítá jak do skvěle napsaných dialogů, tak do načasování gagů a point, které je střídavě velmi precizní a velmi rozklížené, podle toho, co je zrovna potřeba. 

Hrdinové jsou nadlidské bytosti, jež žijí věčně, ovládají hypnózu, mohou se měnit v netopýry a považují lidstvo v podstatě za zásobárnu potravy. Zároveň jsou to ale také totální lúzři, kteří se potýkají s moderní civilizací – jeden z nich se dostane na veterinární stanici poté, co je odchycen ve své netopýří podobě, další požaduje po městské radě, aby okamžitě předala Staten Island pod jeho hrůzovládu. Původní novozélandští upíři z filmové verze se objeví v jedné epizodě seriálu (společně s Tildou Swinton), ale nová sestava je podobně sympaticky patlalská. Kromě klasických staromódních upírů ji navíc doplňuje lidský přisluhovač Guillermo, kterého jeho pán Nandor Neústupný tvrdošíjně odmítá proměnit ve vampýra, a energetický upír Colin, jenž vypadá jako uťápnutý úředníček a místo krve vysává z lidí energii, zatímco s nimi donekonečna otravně žvaní.

Ze seriálu Wellington Paranormal

Kromě What We Do in the Shadows existuje ještě jeden televizní seriál, který vychází z původního filmu Co děláme v temnotách. Waititi a Clement ho vytvořili pro novozélandskou veřejnoprávní televizi TVNZ a jeho první sezóna se vysílala v loňském roce. Je to opět mockument, který ale tentokrát sleduje případy neoficiální paranormální jednotky novozélandské policie. Seriál s názvem Wellington Paranormal je něco jako Akta X zkřížené s vtipy o hloupých policajtech. Trojice příslušníků wellingtonské policie v supertajné kanceláři kryté jednociferným vstupním kódem řeší případy inteligentních mimozemských rostlin unášejících krávy z venkovských farem, strašidelného domu plného obětí sedmdesátkové disko párty nebo vlkodlaků, kteří se mění z vlčí do lidské podoby, kdykoli přes měsíc v úplňku přeběhne mrak. Také tento seriál se skládá v podstatě jen ze samých blízkých setkání nepatřičného druhu, z nichž jsou stvořeny osudy zoufale mimózních hrdinů univerza dvojice Clement–Waititi, které je tak nelítostně prozaické, že pro fantasmagorické snílky všeho druhu má jen trochu krutý, trochu zasloužený výsměch.

Více o z módy vyšlých krvesajích, energetických upírech a případech pro paranormální policii si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.