Co všechno studentům změní 26. narozeniny? Přicházíte o slevy, začínáte platit pojištění

1. prosinec 2022

Když student slaví své šestadvacáté narozeniny, není to jen tak obyčejné číslo. Co všechno se tímto momentem mění? Na to jsem se ve Studovně zeptala Blanky Štefaničové a Lenky Dobešové, které pracují v poradenském Centru Carolina Univerzity Karlovy.

„V první řadě student a studentka přichází o spoustu slev,“ říká Štefaničová a doporučuje si tyto věci aktuálně zjišťovat, protože například u doktorského studia se situace rok od roku může měnit. Situace je také jiná v případě, že student nepracuje, nebo pokud je zaměstnán.

Blanka Štefaničová a Lenka Dobešová

Placení sociálního pojištění je dobrovolné, jak je to ale se zdravotním? „Magisterské studium nepočítá s výjimkou, že byste nad 26 let mohli mít státem hrazeno dál zdravotní pojištění,“ vysvětluje Dobešová. „Tam se v den 26. narozenin musíte přihlásit buď na zdravotní pojišťovnu a napsat se jako samoplátce, nebo se můžete přihlásit na úřad práce. Pokud pracujete a máte hrazené zdravotní pojištění zaměstnavatelem, tak se vás to netýká,“ popisuje. V případě doktorandského studia si student zdravotní pojištění nemusí platit, pokud je jeho první a je ve fázi, kdy ho studuje prezenčně.

S dotazy a s nejrůznějšími problémy se mohou například studenti Univerzity Karlovy obrátit na Centrum Carolina, které poskytuje poradenské služby. Pomáhají studentům se speciálními potřebami, zdravotními nebo sociálními problémy. „Všechno se dá vyřešit. Pokud vás něco tíží, nebojte za námi přijít a nějaký způsob určitě najdeme,“ vzkazují obě.

Poslechněte si Studovnu o významném milníku ve studentském životě.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.